Brewkit pszeniczny WES + ekstrakt słodowy pszeniczny WES

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan
    Pszeniczne klarowne ? Niby można,ale to nie to samo Atrakcją pszenicznego jest brak klarowności właśnie.
    Pewnie osadu z dna też nie mieszasz przy wlewaniu do szklanki ?
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

    Comment

    • nonak23
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.01
      • 1

      #32
      WES smaczne = doswiadczenia

      No juz chyba szybko nie zawitam w sklepie po pifko... Test trzeciej warki, nie wytrzymalem i juz po tygodniu od zabutelkowania. Pomimo pospiechu juz jest pyszne, czyscioch pszeniczniak czyli WES 1.7 pszeniczny chmielowany puszka, i +1.2 WES pszeniczniak, 12,5 blg przy 19 litrach, temp.burzliwej 22 stop, po tyg 3blg , rozlalem z 4g glukozy do butelek, po tygodniu niezle nagazowane - lubie tak i juz pyszne. Z czasem bedzie jeszcze lepiej, . Troche przesadzilem z nagazowaniem (fot) i moglem odpuscic dodatkowe chmielenie (20g aromat) ale mi nie przeszkadza Nie lubie czysciochow klarownych, wole wrecz niefiltorwane z osadem - wiec o cichej nie ma mowy. Czesto mieszam wrecz osad z butelki bo dla mnie to same dobro nieklarownosc.
      Attached Files
      Ostatnia zmiana dokonana przez nonak23; 2013-02-26, 21:27.

      Comment

      • Augen
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.02
        • 8

        #33
        Cześć. Planuję jako drugą warkę zrobić pszeniczniaka z gotowców WES i jako że moje doświadczenie jest znikome chciał bym się Ciebie poradzić w sprawie chmielenia. Jakiego chmielu i w którym momencie dorzuciłeś do brzeczki. Lubię jak piwo ma mocny chmielowy aromat,a nie wiem czy nachmielenie samego ekstraktu mi wystarczy. A może użyć dwie puchy nachmielonego ekstraktu słodowego?

        Comment

        • pawelk1
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2024.10
          • 2

          #34
          witam, odświeżę temat puszek WES przeniczniak 1.7 kg... w jednym sklepie piszą o 23 l piaw w innym 12 l piwa jak z tym jest ?

          Comment

          • zasada
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            🥛🥛🥛🥛
            • 2007.05
            • 240

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pawelk1
            witam, odświeżę temat puszek WES przeniczniak 1.7 kg... w jednym sklepie piszą o 23 l piaw w innym 12 l piwa jak z tym jest ?
            Daj link. Na ślepo obstawiam, że w 1szym zakładają dodatek drugiej puszki.

            Każde zwierzę koi dotyk
            Blaszony

            Comment


            • e-prezes
              e-prezes commented
              Editing a comment
              albo cukru
          • pawelk1
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2024.10
            • 2

            #36
            https://homebeer.pl/pl/p/WES-piwo-do...czne-1.7kg/844 https://www.domowaspizarnia.pl/piwo-pszeniczne właśnie zrobiłem pierwszego pszenniczaka Gozdawy z dodatkiem puszki 1,7kg słodu ... ale ciekawi mnie ten przelicznik ilości płynu

            Comment


            • e-prezes
              e-prezes commented
              Editing a comment
              Opis na homebeer jest nieprecyzyjny. Owszem wspominają o dodatkowej puszce, ale jakby chodziło o więcej niż 23 litra. Z dwu puszek piWESa wyjdzie jakieś 21 litrów 11 blg. Z jednej 11-12 litrów.
              Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2024-10-27, 18:43.

          Related Topics

          Collapse

          • woosaa
            Przyspieszona cicha
            woosaa
            Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
            2025-01-09, 16:18
          • Grbuy
            Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
            Grbuy
            Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
            2023-11-30, 20:57
          • goral1991
            Browar domowy "DWA PIOTRY"
            goral1991
            Hej, nadszedł czas, aby pochwalić się tym, co udało się uwarzyć. A przy okazji, że dopiero zaczynamy potraktować wpis jako notatnik. Dwie pierwsze warki z brewkitu, aby ogarnąć co i jak. Warzymy razem z kumplem od 4 maja tego roku. Aktualnie z myślą o poczęstowaniu znajomych i dobrej zabawie....
            2017-07-19, 15:31
          • dulukgrzegorz
            Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
            dulukgrzegorz
            Cześć wszystkim,



            Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

            Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

            Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
            2022-10-04, 14:48
          • jujooo
            Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
            jujooo
            Witam serdecznie.

            Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

            Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
            2023-08-23, 15:14
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...