Brewkit pszeniczny WES + ekstrakt słodowy pszeniczny WES
Collapse
X
-
WES smaczne = doswiadczenia
No juz chyba szybko nie zawitam w sklepie po pifko... Test trzeciej warki, nie wytrzymalem i juz po tygodniu od zabutelkowania. Pomimo pospiechu juz jest pyszne, czyscioch pszeniczniak czyli WES 1.7 pszeniczny chmielowany puszka, i +1.2 WES pszeniczniak, 12,5 blg przy 19 litrach, temp.burzliwej 22 stop, po tyg 3blg , rozlalem z 4g glukozy do butelek, po tygodniu niezle nagazowane - lubie tak i juz pyszne. Z czasem bedzie jeszcze lepiej, . Troche przesadzilem z nagazowaniem (fot) i moglem odpuscic dodatkowe chmielenie (20g aromat) ale mi nie przeszkadzaNie lubie czysciochow klarownych, wole wrecz niefiltorwane z osadem - wiec o cichej nie ma mowy. Czesto mieszam wrecz osad z butelki bo dla mnie to same dobro nieklarownosc.
Ostatnia zmiana dokonana przez nonak23; 2013-02-26, 21:27.Comment
-
Cześć. Planuję jako drugą warkę zrobić pszeniczniaka z gotowców WES i jako że moje doświadczenie jest znikome chciał bym się Ciebie poradzić w sprawie chmielenia. Jakiego chmielu i w którym momencie dorzuciłeś do brzeczki. Lubię jak piwo ma mocny chmielowy aromat,a nie wiem czy nachmielenie samego ekstraktu mi wystarczy. A może użyć dwie puchy nachmielonego ekstraktu słodowego?Comment
-
-
https://homebeer.pl/pl/p/WES-piwo-do...czne-1.7kg/844 https://www.domowaspizarnia.pl/piwo-pszeniczne właśnie zrobiłem pierwszego pszenniczaka Gozdawy z dodatkiem puszki 1,7kg słodu ... ale ciekawi mnie ten przelicznik ilości płynu
Comment
-
Opis na homebeer jest nieprecyzyjny. Owszem wspominają o dodatkowej puszce, ale jakby chodziło o więcej niż 23 litra. Z dwu puszek piWESa wyjdzie jakieś 21 litrów 11 blg. Z jednej 11-12 litrów.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2024-10-27, 18:43.
-
Related Topics
Collapse
-
Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
-
Channel: Sprzęt
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Hej, nadszedł czas, aby pochwalić się tym, co udało się uwarzyć. A przy okazji, że dopiero zaczynamy potraktować wpis jako notatnik. Dwie pierwsze warki z brewkitu, aby ogarnąć co i jak. Warzymy razem z kumplem od 4 maja tego roku. Aktualnie z myślą o poczęstowaniu znajomych i dobrej zabawie....
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Cześć wszystkim,
Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?
Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?
Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam serdecznie.
Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.
Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment