Brewkit pszeniczny WES + ekstrakt słodowy pszeniczny WES

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bialydelfin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.02
    • 15

    #16
    Dam znać jak przeleję do butelek i zdegustuję Na razie jeszcze twardo trzyma się piana, więc cierpliwie czekam.

    Comment

    • bialydelfin
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.02
      • 15

      #17
      Zmierzyłem dzisiaj zawartość cukru i wyszło 2,5 BLG ale w probówce było widać że jeszcze unoszą się bąbelki gazu, na brzeczce jest już tylko brązowy osad, piany brak. Ten osad zniknie ? I jeszcze jedno pytanie, próbkę pobieram wyparzoną chochlą - czy taka dezynfekcja wystarczy ?
      Last edited by bialydelfin; 2011-03-21, 22:56.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #18
        Na powierzchni ?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • bialydelfin
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.02
          • 15

          #19
          Tak osad, a właściwie kożuch jest na powierzchni, dokładnie taki jak na zdjęciu, tylko piany już nie ma.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #20
            Zlej na cichą
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • bialydelfin
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.02
              • 15

              #21
              Nie chcę przelewać na cichą, poczekam jeszcze dwa dni i zleję do butelek. Z tego co czytałem na forum nie trzeba zlewać na cichą, a że to moja pierwsza warka to nie chcę ryzykować.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bialydelfin Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie chcę przelewać na cichą, poczekam jeszcze dwa dni i zleję do butelek. Z tego co czytałem na forum nie trzeba zlewać na cichą, a że to moja pierwsza warka to nie chcę ryzykować.
                Bardzo możliwe , ja się na tym nie znam . Ale czytałem że na dnie butelek nazbiera się osad
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  Bardzo możliwe , ja się na tym nie znam . Ale czytałem że na dnie butelek nazbiera się osad
                  To jest pszeniczne, w dodatku z ekstraktów, po cichej to będzie kristallweizen
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10769

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    To jest pszeniczne, w dodatku z ekstraktów, po cichej to będzie kristallweizen
                    Napisałem że się nie znam . Ale czy w butelkach nie zrobi się kristallweizen ?
                    Chyba że przed nalaniem będzie "bełtać "
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #25
                      Na WB osad jest tak zwarty, że mieszanie nic nie daje - od dna odrywają się tylko duże grudki, którymi można się zadławić...

                      Comment

                      • bialydelfin
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.02
                        • 15

                        #26
                        Mi tam na klarowności nie zależy na razie, a osad jest normalny. A powiedzcie mi jeszcze proszę jak już nie ma piany to można już zlewać do butelek ? Zmierzę jeszcze dzisiaj BLG może spadło do 2 BLG. I jeszcze jedno - dezynfekować kranik, jeżeli tak, to w jaki sposób ?

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #27
                          Kranik spirytusem, poza tym przeczytaj FAQ.

                          Comment

                          • bialydelfin
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.02
                            • 15

                            #28
                            Piwko już w butelkach. Wyszło 41 butelek 0,5 l. Przy rozlewaniu na samym początku jak dezynfekowałem kranik to nim trochę kręciłem i się rozszczelnił i musiałem taśmą izolacyjną go dociągnąć do fermentora. Jak ktoś chcę mogę zamieścić fotki z rozlewania

                            Comment

                            • bialydelfin
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.02
                              • 15

                              #29
                              Już prawie dwa tygodnie od rozlania do butelek. Poniżej zamieszczam zdjęcie gotowego piwa. Moje odczucia : pierwszą butelkę otworzyłem po 4 dniach - dla próby i z wrodzonej niecierpliwości - piwo było mało nagazowane, dość mętne i mocno było czuć drożdże. Następne otworzyłem po tygodniu - nagazowanie średnie, smak dużo lepszy. Dzisiaj przyniosłem sobie parę buteleczek na wieczór i piwo moim zdaniem jest idealnie nagazowane, smakuje dobrze, tylko jest dość miała piana ale się utrzymuję. W smaku bardziej wyczuwalne są goździki, niż banan, piwo dzisiaj jest bardzo klarowne. Ogólnie jest bardzo zadowolony i dziękuję wszystkim za udzielone rady. Już planuję następną warkę. Pozdrawiam
                              Attached Files

                              Comment

                              • jacekan
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2011.05
                                • 388

                                #30
                                Pszeniczne klarowne ? Niby można,ale to nie to samo Atrakcją pszenicznego jest brak klarowności właśnie.
                                Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X