Brewkit pszeniczny WES + ekstrakt słodowy pszeniczny WES

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
    Pszeniczne klarowne ? Niby można,ale to nie to samo Atrakcją pszenicznego jest brak klarowności właśnie.
    Pewnie osadu z dna też nie mieszasz przy wlewaniu do szklanki ?
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

• nonak23
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.01
      • 1

WES smaczne = doswiadczenia

No juz chyba szybko nie zawitam w sklepie po pifko... Test trzeciej warki, nie wytrzymalem i juz po tygodniu od zabutelkowania. Pomimo pospiechu juz jest pyszne, czyscioch pszeniczniak czyli WES 1.7 pszeniczny chmielowany puszka, i +1.2 WES pszeniczniak, 12,5 blg przy 19 litrach, temp.burzliwej 22 stop, po tyg 3blg , rozlalem z 4g glukozy do butelek, po tygodniu niezle nagazowane - lubie tak i juz pyszne. Z czasem bedzie jeszcze lepiej, . Troche przesadzilem z nagazowaniem (fot) i moglem odpuscic dodatkowe chmielenie (20g aromat) ale mi nie przeszkadza Nie lubie czysciochow klarownych, wole wrecz niefiltorwane z osadem - wiec o cichej nie ma mowy. Czesto mieszam wrecz osad z butelki bo dla mnie to same dobro nieklarownosc.
      Attached Files
      Last edited by nonak23; 2013-02-26, 21:27.

Comment

• Augen
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.02
        • 8

Cześć. Planuję jako drugą warkę zrobić pszeniczniaka z gotowców WES i jako że moje doświadczenie jest znikome chciał bym się Ciebie poradzić w sprawie chmielenia. Jakiego chmielu i w którym momencie dorzuciłeś do brzeczki. Lubię jak piwo ma mocny chmielowy aromat,a nie wiem czy nachmielenie samego ekstraktu mi wystarczy. A może użyć dwie puchy nachmielonego ekstraktu słodowego?

Comment

• pawelk1
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2024.10
          • 2

witam, odświeżę temat puszek WES przeniczniak 1.7 kg... w jednym sklepie piszą o 23 l piaw w innym 12 l piwa jak z tym jest ?

Comment

• zasada
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            🥛🥛🥛
            • 2007.05
            • 232

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pawelk1 Wyświetlenie odpowiedzi
            witam, odświeżę temat puszek WES przeniczniak 1.7 kg... w jednym sklepie piszą o 23 l piaw w innym 12 l piwa jak z tym jest ?
            Daj link. Na ślepo obstawiam, że w 1szym zakładają dodatek drugiej puszki.

Każde zwierzę koi dotyk
            Blaszony

Comment

• e-prezes
              e-prezes commented
              Editing a comment
              albo cukru
          • pawelk1
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2024.10
            • 2

https://homebeer.pl/pl/p/WES-piwo-do...czne-1.7kg/844 https://www.domowaspizarnia.pl/piwo-pszeniczne właśnie zrobiłem pierwszego pszenniczaka Gozdawy z dodatkiem puszki 1,7kg słodu ... ale ciekawi mnie ten przelicznik ilości płynu

Comment

• e-prezes
              e-prezes commented
              Editing a comment
              Opis na homebeer jest nieprecyzyjny. Owszem wspominają o dodatkowej puszce, ale jakby chodziło o więcej niż 23 litra. Z dwu puszek piWESa wyjdzie jakieś 21 litrów 11 blg. Z jednej 11-12 litrów.
              Last edited by e-prezes; 2024-10-27, 18:43.
          Przetwarzanie...
          X