Saszetka powinna spuchnąć w 4 dni?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szoszon
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.01
    • 44

    Saszetka powinna spuchnąć w 4 dni?

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antekm Wyświetlenie odpowiedzi
    Przygotowuję drożdże Wyeast 1084 Irish Ale. Saszetka spuchła w przepisowe 4 dni (wyprodukowano we wrześniu) i od wtorku rano drożdże są w starterze (10 BLG z ekstraktu płynnego). Dopiero wczoraj pojawiły się nieśmiałe plamki piany na powierzchni. Zapach fermentacji jest bardo ładny, ale czy to nie za długo?

    Początkowo planowałem warzyć właśnie w czwartek, odłożyłem to do soboty.
    Saszetka powinna spuchnąć w 4 dni zwasze tyle dni ma być ?.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Nie, w roku przestępnym musi być 7 dni.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10788

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szoszon Wyświetlenie odpowiedzi
      Saszetka powinna spuchnąć w 4 dni zwasze tyle dni ma być ?.
      Zależy od fazy księżyca .
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szoszon Wyświetlenie odpowiedzi
        Saszetka powinna spuchnąć w 4 dni zwasze tyle dni ma być ?.
        teoretycznie puchnie tyle dni, ile ma miesięcy od daty produkcji (np. wyprodukowane koniec sierpnia 2010 - dziś rozgnieciona szaszetka z pożywką = 6 dni). W praktyce bywa różnie - miałam sytuacje, gdy 9-cio miesięczna saszetka puchła w 2 dni, a 3- miesięczna - 9 dni.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Maciucha67
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.05
          • 128

          #5
          A czy coś złego może się stać gdy saszetka postoi zbyt długo w ciepełku (np 12 dni zamiast 8)? Moja porządnie napuchła po 7. dniach zamiast po planowanych 10. (saszetka majowa).
          Ostatnia zmiana dokonana przez Maciucha67; 2011-03-03, 13:52.

          Comment

          • leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
            Nie, w roku przestępnym musi być 7 dni.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
            Zależy od fazy księżyca .
            Jak myślicie komu robicie "siarę"? Na pewno nie Szoszonowi.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Do lodówki z nią.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szoszon Wyświetlenie odpowiedzi
                Saszetka powinna spuchnąć w 4 dni zwasze tyle dni ma być ?.
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maciucha67 Wyświetlenie odpowiedzi
                A czy coś złego może się stać gdy saszetka postoi zbyt długo w ciepełku (np 12 dni zamiast 8)? Moja porządnie napuchła po 7. dniach zamiast po planowanych 10. (saszetka majowa).
                A Wy może byście poczytali dokładniej to forum...

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10788

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jak myślicie komu robicie "siarę"? Na pewno nie Szoszonowi.
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                  A Wy może byście poczytali dokładniej to forum...
                  Może się zdecydujesz
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

                    #10
                    Staram się o nagrodę imienia śp. Salomona

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jak myślicie komu robicie "siarę"? Na pewno nie Szoszonowi.
                      Jaką siarę? Jakie pytanie, taka odpowiedź.
                      A ja lubię sobie jaja robić, tym bardziej że gość sam się o to prosi.

                      Comment

                      • szoszon
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2011.01
                        • 44

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jaką siarę? Jakie pytanie, taka odpowiedź.
                        A ja lubię sobie jaja robić, tym bardziej że gość sam się o to prosi.
                        Teraz wiem jak nabiłeś sobie 13 566 postów pisząc takie głupie odpowiedzi.
                        Jak nie masz nic do powiedzenia na temat to nie pisz lepiej wcale.Na początku przygody z piwem domowym od razu wszystko wiedziałeś urodzony omnibus.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szoszon Wyświetlenie odpowiedzi
                          Teraz wiem jak nabiłeś sobie 13 566 postów pisząc takie głupie odpowiedzi.
                          To jest 10 lat ciężkiej pracy
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • szoszon
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2011.01
                            • 44

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            To jest 10 lat ciężkiej pracy
                            A teraz po 10 latach ciężkiej pracy robi sobie jaja,wynika to z przepracowania ?.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              Nie na codzień pojawia się taki rodzynek, jak ty. Nawet nie raz w roku. Dlatego trzeba korzystać z okazji.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2011-03-03, 19:27.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X