Piwo z puchy pytanie o fermentację

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • denzel
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.09
    • 8

    #1

    Piwo z puchy pytanie o fermentację

    Witam, mam pytanko
    Robiłem 2 warki z puchy, 1 z dodatkiem ekstraktu,a 2 z glukoza.
    I w 1 fermentatorze piwo jest mętne (ale dobre) i jest widoczna fermentacja, a w 2 jest bardziej klarowne ale nie widać oznaki fermentacji.czy to jest normalne, tzn w obydwu jest piana. I teraz nie wiem co mam zrobić, czy zadać jeszcze raz drożdże czy poprostu wymieszać fermentator.
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5618

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika denzel
    Witam, mam pytanko
    Robiłem 2 warki z puchy, 1 z dodatkiem ekstraktu,a 2 z glukoza.
    I w 1 fermentatorze piwo jest mętne (ale dobre) i jest widoczna fermentacja, a w 2 jest bardziej klarowne ale nie widać oznaki fermentacji.czy to jest normalne, tzn w obydwu jest piana. I teraz nie wiem co mam zrobić, czy zadać jeszcze raz drożdże czy poprostu wymieszać fermentator.
    Skoro na obu masz pianę to po czym wnosisz że nie ma fermentacji drugim? Czym sie przejawia że widzisz ją na pierwszym a nie widzisz na drugim?
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • denzel
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.09
      • 8

      #3
      Chodzi o to ze w tym fermentatorze gdzie wydaje mi sie ze nic nie zachodzi
      -nie bulgocze
      - piwo jest klarowniejsze

      Comment

      • Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5618

        #4
        Brak bulgotania nie jest oznaką braku fermentacji w piwie Poczytaj tutaj.
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

        Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

        Comment

        • Maggyk
          Szara Adminiscjencja
          🍼
          • 2004.05
          • 5618

          #5
          O tutaj też masz co nieco.
          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
          Piwo domowe -
          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

          Reklama w BROWARZE
          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

          Comment

          • Scovron
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.02
            • 4

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika denzel
            -nie bulgocze
            Mi też ostatnio John Bull Lager nie bulgotał, a po pięciu dniach bardzo ładnie zszedł z 13 do 3 Blg.
            Tak więc się nie martw - możesz mieć np. nieszczelny fermentor - żadna tragedia. Zobacz też, jak wygląda poziom wody po obydwu stronach rurki. Prosta fizyka - jeżeli jest taki sam, to znaczy, że ciśnienie w środku jest mniej więcej takie samo, jak otoczenia. A jeżeli po stronie świata jest wyżej, niż po stronie fermentora, to znaczy, że w fermentorze jest większe - możesz wtedy delikatnie nacisnąć na dekiel i usłyszysz upragnione bul-bul

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 09:28
            • RomaNzRumunii
              Pierwszy brewkit fermentacja cicha
              RomaNzRumunii
              Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
              2021-01-25, 20:25
            • darekd
              Nepomucen, Nepo No Title
              darekd
              Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...

              Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...

              24,5% ekstr.
              10,5% alk.

              Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...
              2024-11-29, 00:44
            • Grbuy
              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
              Grbuy
              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
              2023-11-30, 20:57
            • dadek
              Książenice, Jarzębinowa 5, Browar Przetwórnia Chmielu
              dadek
              Już dawno nie byłem w tak nowym browarze, już działającym ale jeszcze przed premierą piw. Z Docentem planowaliśmy nawet wcześniejszą wizytę jednak Łukasz Śledziński (piwowar, od dwóch lat sędzia PSPD) zaproponował byśmy trochę poczekali aż piwa zakończą burzliwą fermentację i...
              2019-03-19, 04:45
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...