Piwo z puchy pytanie o fermentację

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • denzel
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.09
    • 8

Piwo z puchy pytanie o fermentację

Witam, mam pytanko
    Robiłem 2 warki z puchy, 1 z dodatkiem ekstraktu,a 2 z glukoza.
    I w 1 fermentatorze piwo jest mętne (ale dobre) i jest widoczna fermentacja, a w 2 jest bardziej klarowne ale nie widać oznaki fermentacji.czy to jest normalne, tzn w obydwu jest piana. I teraz nie wiem co mam zrobić, czy zadać jeszcze raz drożdże czy poprostu wymieszać fermentator.
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5617

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika denzel Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam, mam pytanko
    Robiłem 2 warki z puchy, 1 z dodatkiem ekstraktu,a 2 z glukoza.
    I w 1 fermentatorze piwo jest mętne (ale dobre) i jest widoczna fermentacja, a w 2 jest bardziej klarowne ale nie widać oznaki fermentacji.czy to jest normalne, tzn w obydwu jest piana. I teraz nie wiem co mam zrobić, czy zadać jeszcze raz drożdże czy poprostu wymieszać fermentator.
    Skoro na obu masz pianę to po czym wnosisz że nie ma fermentacji drugim? Czym sie przejawia że widzisz ją na pierwszym a nie widzisz na drugim?
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• denzel
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.09
      • 8

Chodzi o to ze w tym fermentatorze gdzie wydaje mi sie ze nic nie zachodzi
      -nie bulgocze
      - piwo jest klarowniejsze

Comment

• Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5617

Brak bulgotania nie jest oznaką braku fermentacji w piwie Poczytaj tutaj.
        Piwo domowe -

Reklama w BROWARZE

Comment

• Maggyk
          Szara Adminiscjencja
          🍼
          • 2004.05
          • 5617

O tutaj też masz co nieco.
          Piwo domowe -

Reklama w BROWARZE

Comment

• Scovron
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.02
            • 4

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika denzel Wyświetlenie odpowiedzi
            -nie bulgocze
            Mi też ostatnio John Bull Lager nie bulgotał, a po pięciu dniach bardzo ładnie zszedł z 13 do 3 Blg.
            Tak więc się nie martw - możesz mieć np. nieszczelny fermentor - żadna tragedia. Zobacz też, jak wygląda poziom wody po obydwu stronach rurki. Prosta fizyka - jeżeli jest taki sam, to znaczy, że ciśnienie w środku jest mniej więcej takie samo, jak otoczenia. A jeżeli po stronie świata jest wyżej, niż po stronie fermentora, to znaczy, że w fermentorze jest większe - możesz wtedy delikatnie nacisnąć na dekiel i usłyszysz upragnione bul-bul

Comment

Przetwarzanie...
            X