Ilość drożdży

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

    Ilość drożdży

    Witajcie i nie krytykujcie, gdyż nie mam czasu szukać.

    Robię warkę po warce pierwszy raz i nie wiem ile wykorzystać drożdży do nowej warki. Czy przełożyć wszystkie z dna fermentora czy tylko część (jaką).
    Kiedyś czytałem, że nie zalecacie wlewania świeżej brzeczki do fermentora z poprzedniego warzenia ze względu na żywice chmielowe (co sugerowałoby wykorzystanie całości drożdży), kiedy indziej wyczytałem, że 2 łyżki wystarczą. Jak to w zasadzie jest? Trochę się pogubiłem...
    Drożdże Wyeast 1968 London ESB Ale a na nich dopiero pierwsza warka.

    Bardzo proszę o pomoc bo warka już czeka.
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #2
    200ml to wystarczająca ilość drożdży do zadania piwa, szczególnie, że to świeżutkie drożdżaki co ledwo skończyły robotę. 3-4 czubate łyżki gęstwy powinny wystarczyć, jak dasz piątą "dla pewności to nic się nie stanie

    Jak zostanie ci trochę w starym fermentorze po dekantacji to możesz zabełtać je z drożdżami kręcąc fermentorem i przelać takie rzadkie bezpośrednio z wiadra do wiadra (krawędź fermentora przetrzyj spirytusem!).

    Comment

    • Maciucha67
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 128

      #3
      Dzięki TomX

      Zadałem 10 łyżek zważając na to, że 1. łyżka to około 10ml - wypośrodkowałem Twoje dane
      Najwyżej wypełzną z fermentora.

      Pozdrawiam

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Ajtam, kolejna rzecz którą trzeba liczyć. Zlej wszystko. Piwo będzie dobre, więc po co kombinować z łyżkami?
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        Przetwarzanie...
        X