Witajcie i nie krytykujcie, gdyż nie mam czasu szukać.
Robię warkę po warce pierwszy raz i nie wiem ile wykorzystać drożdży do nowej warki. Czy przełożyć wszystkie z dna fermentora czy tylko część (jaką).
Kiedyś czytałem, że nie zalecacie wlewania świeżej brzeczki do fermentora z poprzedniego warzenia ze względu na żywice chmielowe (co sugerowałoby wykorzystanie całości drożdży), kiedy indziej wyczytałem, że 2 łyżki wystarczą. Jak to w zasadzie jest? Trochę się pogubiłem...
Drożdże Wyeast 1968 London ESB Ale a na nich dopiero pierwsza warka.
Bardzo proszę o pomoc bo warka już czeka.
Robię warkę po warce pierwszy raz i nie wiem ile wykorzystać drożdży do nowej warki. Czy przełożyć wszystkie z dna fermentora czy tylko część (jaką).
Kiedyś czytałem, że nie zalecacie wlewania świeżej brzeczki do fermentora z poprzedniego warzenia ze względu na żywice chmielowe (co sugerowałoby wykorzystanie całości drożdży), kiedy indziej wyczytałem, że 2 łyżki wystarczą. Jak to w zasadzie jest? Trochę się pogubiłem...
Drożdże Wyeast 1968 London ESB Ale a na nich dopiero pierwsza warka.
Bardzo proszę o pomoc bo warka już czeka.
Comment