Ilość drożdży

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

    #1

    Ilość drożdży

    Witajcie i nie krytykujcie, gdyż nie mam czasu szukać.

    Robię warkę po warce pierwszy raz i nie wiem ile wykorzystać drożdży do nowej warki. Czy przełożyć wszystkie z dna fermentora czy tylko część (jaką).
    Kiedyś czytałem, że nie zalecacie wlewania świeżej brzeczki do fermentora z poprzedniego warzenia ze względu na żywice chmielowe (co sugerowałoby wykorzystanie całości drożdży), kiedy indziej wyczytałem, że 2 łyżki wystarczą. Jak to w zasadzie jest? Trochę się pogubiłem...
    Drożdże Wyeast 1968 London ESB Ale a na nich dopiero pierwsza warka.

    Bardzo proszę o pomoc bo warka już czeka.
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #2
    200ml to wystarczająca ilość drożdży do zadania piwa, szczególnie, że to świeżutkie drożdżaki co ledwo skończyły robotę. 3-4 czubate łyżki gęstwy powinny wystarczyć, jak dasz piątą "dla pewności to nic się nie stanie

    Jak zostanie ci trochę w starym fermentorze po dekantacji to możesz zabełtać je z drożdżami kręcąc fermentorem i przelać takie rzadkie bezpośrednio z wiadra do wiadra (krawędź fermentora przetrzyj spirytusem!).

    Comment

    • Maciucha67
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 128

      #3
      Dzięki TomX

      Zadałem 10 łyżek zważając na to, że 1. łyżka to około 10ml - wypośrodkowałem Twoje dane
      Najwyżej wypełzną z fermentora.

      Pozdrawiam

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Ajtam, kolejna rzecz którą trzeba liczyć. Zlej wszystko. Piwo będzie dobre, więc po co kombinować z łyżkami?
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Grbuy
          Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
          Grbuy
          Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
          2023-11-30, 20:57
        • bastion
          Ukraina, Ivano - Frankivsk, Petlury 2/3, Brovarnia Honir. [Bez wyszynku]
          bastion
          Kolejny z mikrusów w Ivano- Frankivsku, mimo że jest umiejscowiony blisko centrum, zupełnie utaił swoją bytność. Gdyby nie to, że był z nami miejscowy człowiek, to zapewne bym tam nie trafił.
          Od podstaw zbudowana niedawno hala, skrywa praktycznie w jednym pomieszczeniu technologię...
          2022-11-21, 11:52
        • rosiks
          Receptura na APA
          rosiks
          Witam,

          Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
          Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
          Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
          2017-12-25, 18:52
        • malpitrzon
          Dekantowanie - drożdże Safale K-97
          malpitrzon
          Cześć,

          pierwszy raz użyłem drożdży K-97 (Koelsch) i w związku z tym zastanawiam się jak to sprawnie dekantować (zlewanie na cichą). Mało tego że piana nie opada to pierwszy raz widzę taką ilość drożdży leżącą na pianie.

          Czy warto dzisiaj zebrać całą...
          2016-12-22, 11:40
        • krzysztoft
          Problem z piwem pszenicznym (błędny odczyt Blg)
          krzysztoft
          Opiszę pokrótce mój problem. Postanowiłem uwarzyć piwo pszeniczne z ekstraktów od browamatora. Kupiłem jeden z gotowych zestawów, który składał się z 5.1 kg pszenicznego ekstraktu słodowego + chmiel, gdzie po uwarzeniu miałem otrzymać brzeczkę BLG 19. No i tutaj zaczyna się problem,...
          2019-06-07, 18:52
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...