Pseudo wrzenie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kamcio1990
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.11
    • 300

Pseudo wrzenie

Otóż mam problem. Dzisiaj warzyłem swoje piwo. Wszystko przebiegało tak jak należy do momentu chmielenia. Niestety nie udało mi się doprowadzić brzeczki do wrzenia pomimo zastosowania grzałki (1500W). Średnia temperatura jaka udało mi się uzyskać to 88*C. Brzeczka widocznie wrzała tylko w obszarze grzałki.
    Przy zlewaniu brzeczki nie zauważyłem by wytrąciły się białka, na dnie został tylko chmiel.
    Jak ten przypadek może wpłynąć na jakość, smak piwa? Gotowanie trwało standardowo 60 minut. Chyba będę zmuszony zainwestować w taboret gazowy.
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

Nie doszło do izomeryzacji alfa-kwasów, więc piwo nie będzie miało goryczki, względnie bardzo słabą. Nie wytrąciły się białka - piwo pewno będzie mętne, białka po pewnym czasie mogą wpłynąć negatywnie na smak piwa, jak również mogą upośledzić działanie drożdży podczas fermentacji. Może jeszcze coś, ale na razie nie przychodzi mi do głowy.

Comment

• kamcio1990
      • 2010.11
      • 300

Cholera... Z poprzednią warką przesadziłem z temperatura fermentacji, a teraz te wrzenie. To co napisałeś Wogosz, nie wróży nic dobrego dla mojego stouta...

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

Jaka duża była warka i w czym to warzyłeś ?
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• Gabe
          • 2010.03
          • 405

Moim zdaniem wróży tyle, że jeśli będzie pijalny, to będziesz go musiał ustawić jako pierwszego do wypicia i jak najszybciej o nim zapomnieć

Comment

• kamcio1990
            • 2010.11
            • 300

Anteks, warka 20 litrów w garze 40 litrowym.
            Gabe, dzięki za wsparcie, mam nadzieję ze będzie tak jak mówisz.

Comment

• TomX
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.09
              • 1035

Po fermentacji posmakuj próbkę pod kątem goryczki - jak będzie za mało, to możesz zagotować trochę chmielu z wodą, odcedzić, i taki kompocik chmielowy dodać przy rozlewie.

Comment

• kamcio1990
                • 2010.11
                • 300

Próbowałem próbkę brzeczki tuż przed końcem chmielenia i czuć było wyraźną goryczkę.

Comment

• anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10788

Samą grzałką czy jeszcze na piecu ?
                  Mniej książków więcej piwa

Comment

• kamcio1990
                    • 2010.11
                    • 300

Na kuchence gazowej (4 palniki, ale gar był za mały by ogarnąć cała ich powierzchnię, więc część palników nie ogrzewało gara na 100% swojej powierzchni) + grzałka na środku 1500W.

Comment

• wogosz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.12
                      • 1007

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamcio
                      Na kuchence gazowej (4 palniki, ale gar był za mały by ogarnąć cała ich powierzchnię, więc część palników nie ogrzewało gara na 100% swojej powierzchni) + grzałka na środku 1500W.
                      Nie, to chyba niemożliwe. Ja podgrzewam i gotuję tylko na dwóch, tych średnich palnikach (bez grzałki), a warki mam po 34-36 litrów. 20 litrów spokojnie zagotuje się na pojedynczym, tym największym palniku.

Comment

• puszka
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2002.10
                        • 204

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie, to chyba niemożliwe. Ja podgrzewam i gotuję tylko na dwóch, tych średnich palnikach (bez grzałki), a warki mam po 34-36 litrów. 20 litrów spokojnie zagotuje się na pojedynczym, tym największym palniku.
                        ja mam gar 30 litrów
                        gotuje na największym palniku.

Po wysładzaniu mysle ze brzeczka ma ok 65-70*C czekam ok 40minut do zawżenia. W garku jest wtedy ok 25litrów brzeczki

Comment

• kamcio1990
                          • 2010.11
                          • 300

Czyżby w takim razie termometr nawalił? Był przyczepiony o krawędź gara i stykał się z jego ścianką.

Comment

• kamcio1990
                            • 2010.11
                            • 300

Dodam że kombinowałem z ustawieniem gara na wszystkie możliwe sposoby. A co do kuchenki jest dość stara, minimum ma 15 lat, więc i wydajność spadła.

Comment

• zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

Coś mi się to nie widzi. Grzeję na 1 palniku + grzałka 1400W i bez problemu się gotuje, jak już zawrze. Żeby mieć porządne wrzenie to jednak muszę mieć przynajmniej częściowo zakryty gar.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

Przetwarzanie...
                              X