pierwsze warzenie , kłopoty z proba jodową

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • urko7
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.03
    • 8

    pierwsze warzenie , kłopoty z proba jodową

    Witam
    Mam za sobą pierwsze warzenia z zacieraniem, w obu wypadkach miałem problem z próbą jodową.Kupiłem dwa gotowe zestawy Irish Red Ale 12 Blg i Wee Heavy 19Blg. Robilem wszystko wg.instrukcji tzn. słód do wody o temperaturze 66 i 20 min. w 63-61 a następnie 40min. w 73-71 w obu przypadkach mimo ze zacieralem ponad 40min dłużej nie mogłem otrzymać negatywnej próby jodowej tzn w moim wypadku do konca barwiło na czerwono.Termometr sprawdzony- mam trzy i pokazują tą samą temperaturę.Wydajność osiągałem jak w instrukcji ale czy coś z tego będzie, czy popełniłem jakiś błąd?
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #2
    Sam wskaźnik ma czerwone zabarwienie, to zmiana barwy na granatowy jest wynikiem pozytywnym W obu przypadkach miałeś scukrzoną skrobię jak należy.

    Comment

    • urko7
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.03
      • 8

      #3
      W poradniku Ziemowita Fałata "Jak ważyć piwo" napisano:

      Próba jodowa
      Z kotła zaciernego pobierasz kilka kropli zacieru, przenosisz je na biały porcelanowy talerzyk i nakraplasz Jodowym Wskaźnikiem Skrobi.
      Jeżeli kropelki zacieru zabarwią się na granatowo lub czerwono, skrobia trzyma się jeszcze mocno.
      Dopiero negatywny wynik próby jodowej (czyli dla nas pozytywny) – gdy próbki zacieru mimo nakraplania nie zmieniają barwy, wskazuje, iż dokonał się cud zacierania.

      Z tego zrozumiałem że po nakropleniu zacier nie powinien zmienić barwy w przypadku braku skrobi,a u mnie jak napisałem barwi na czerwono.Czy dobrze myślę?

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Płyn Lugola jest czerwonobrązowy, więc zmiany koloru na czerwony nie zauważysz.

        Idealna byłaby bezbarwna jodyna.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • urko7
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.03
          • 8

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika urko7 Wyświetlenie odpowiedzi
          W poradniku Ziemowita Fałata "Jak warzyć piwo" napisano:

          Próba jodowa
          Z kotła zaciernego pobierasz kilka kropli zacieru, przenosisz je na biały porcelanowy talerzyk i nakraplasz Jodowym Wskaźnikiem Skrobi.
          Jeżeli kropelki zacieru zabarwią się na granatowo lub czerwono, skrobia trzyma się jeszcze mocno.
          Dopiero negatywny wynik próby jodowej (czyli dla nas pozytywny) – gdy próbki zacieru mimo nakraplania nie zmieniają barwy, wskazuje, iż dokonał się cud zacierania.

          Z tego zrozumiałem że po nakropleniu zacier nie powinien zmienić barwy w przypadku braku skrobi,a u mnie jak napisałem barwi na czerwono.Czy dobrze myślę?
          Dziękuję

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika urko7 Wyświetlenie odpowiedzi
            W poradniku Ziemowita Fałata "Jak ważyć piwo" napisano:
            Poważnie jest tak książka Ziemka ?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • urko7
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.03
              • 8

              #7
              Oczywiście "Jak warzyć piwo"

              Comment

              • kretu
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.05
                • 28

                #8
                I najlepij odwrotnie na telerzyk nakapać jodyny i do niej dodac krople zacieru od razu widać ewentualną zmianę koloru. A płyn lugola też mam i są z nim czasem jaja bo ciągle coś pokazuje a jodyna już dawno nie

                Comment

                • Gabe
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2010.03
                  • 405

                  #9
                  Ja jeszcze w ramach testów proponuję przeprowadzić próbę jodową na mące ziemniaczanej - tam dokładnie widać, jak wygląda wynik pozytywny

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Po prostu czary.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                    ...Idealna byłaby bezbarwna jodyna.
                    Trzeba się zwrócić do Matki Natury, żeby zmieniła właściwości jodu.

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                      Po prostu czary.


                      Trzeba się zwrócić do Matki Natury, żeby zmieniła właściwości jodu.
                      Świat idealny nie istnieje, trzeba sobie radzić w takim jaki mamy.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • Darkman
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.11
                        • 133

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika urko7 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Witam
                        w moim wypadku do konca barwiło na czerwono.
                        Dlatego ja przy pierwszym użyciu Jodowego Wskaźniku Skrobi zaraz po wrzuceniu do gara pobrałem próbkę zacieru by sprawdzić jak wygląda próba pozytywna - u mnie zabarwiła się na granatowo.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X