Kapslowanie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • robin163
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.06
    • 1

Kapslowanie

Witam wszystkich ,chciałem zapytać czy są rózne rodzaje kapsli .Ja kupiłem w kolorze czarnym i nie trzymają się na wszystkich butelkach[butelki po piwie ] wygląda jakby były za płytkie.Po zakapslowaniu butelek można je bez trudu otworzyć palcami.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

Wygląda na to, że nie zostały odpowiednio dociśnięte przez kapslownicę. Jak sądzę butelki były cienkościenne z "niskim" kołnierzem.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

Kapslowałem takimi ostatnio mojego stouta , wszystkie trzymają. Kapslownica stołowa grifo
      Mniej książków więcej piwa

Comment

• slavoy
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛
        • 2001.10
        • 5055

Anteks, wiesz dobrze, że stołowa działa na innej zasadzie niż dwuramienna ręczna (a zakładam że taką ma kolega Robin). Przy stołowej butelka może nie mieć w ogóle kołnierza i będzie OK. Gretą czy Emilką niski kołnierz trza umić obsłużyć, a i tak nie zawsze daje to sukces.
        Last edited by slavoy; 2011-03-27, 15:52.
        Dick Laurent is dead.

Comment

• anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

Ale pytanie dotyczyło kapsli a nie kapslownicy
          Mniej książków więcej piwa

Comment

• bogdan62
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.10
            • 173

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika robin163 Wyświetlenie odpowiedzi
            Witam wszystkich ,chciałem zapytać czy są rózne rodzaje kapsli .Ja kupiłem w kolorze czarnym i nie trzymają się na wszystkich butelkach[butelki po piwie ] wygląda jakby były za płytkie.Po zakapslowaniu butelek można je bez trudu otworzyć palcami.
            Używałem czarnych kapsli, od innych różniły się tylko kolorem. Nie wiem jaką masz kapslownicę, zakładając że Grete lub porównywalną obstawiam, że za słabo dociągnięte były kapsle - przy niektórych butelkach kapsle wyglądają tak jakby były za płytkie, wówczas nalezy dociągać kapsel na kilka razy obkręcając przy tym butelke, ani Pudzian palcami nie zedrze kapsla. Gorzej jeżeli opisywane zjawisko wystąpiło przy kapslownicy stołowej, oznacza to wadliwą głowice nie do naprawy.

Comment

Przetwarzanie...
            X