utrzymanie temperatury

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kwarta81
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.03
    • 36

    utrzymanie temperatury

    Jak utrzymać temperaturę odpowiednią dla fermentacji. Książki piszą, że drożdże giną w temp powyżej 30 C, i najlepiej przygotować brzeczkę w temp poniżej 30 C i utrzymywać przez 7 dni w temperaturze pokojowej tj 18-24. Mój znajomy powiedział mi, że jest to za niska temperatura i najlepiej 23,24 i nie schodzić poniżej a drożdże przeżyją nawet i 35 C.Temperatura w pokoju jest zmienna wiadomo, ze nocą jest mniejsza więc aby nasz warzony trunek się uwarzył z tego co wiem temperatura nie może być zmienna - jak tego dokonać, bo wg książek to ja chyba piwa nie zrobię - książki są po to aby po prostu piwa nie uwarzyć. Proszę o pomoc doświadczonych piwowarów, no chyba, że warzenie piwa nie jest ogólnie dostępne dla wszystkich to proszę o uświadomienie. Bo jak za coś się biorę to wolałbym to doprowadzić do końca. Może pojemnik obłożyć styropianem ??? Ktoś ma jakieś pomysły - sprawdzone?
  • sebanek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.02
    • 178

    #2
    Najlepsza rada dla Ciebie to: duuużo czytać

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23977

      #3
      W pokoju nie waha się temperatura w jakimś szczególnie dużym zakresie (choć nie napisałeś gdzie i w czym mieszkasz, może w blaszaku bez ogrzewania). Temperature ferm. trzeba dostosować do możliwości użytych drożdży - czytaj opisy producenta. Zwykle jest to dość szeroki zakres temperatur. Wyższa temp - szybsza fermentacja więcej nieporządancyh składników smakowo-aromatycznych, niższa temperatura (oczywiście ciągle w zakresie dla danych drożdży) - czystsze profilowo piwo, ale wolniejszy przebieg.

      Nie trzeba trzymac się kurczowo przepisów/receptur. +/- 2-3 stopnie od zalecanego optimum podawanego w książkach jest spokojnie akceptowalne. Większe wahania są też jeszcze od bidy do przebolenia.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • kwarta81
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.03
        • 36

        #4
        Mieszkam w bloku, temp około 18-20 *C za dnia. Mój znajomy trzyma pojemnik fermentacyjny w styropianie i twierdzi, że to najlepsza metoda? Nie wiem, nie znam się - dlatego pytam.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10788

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kwarta81 Wyświetlenie odpowiedzi
          Mieszkam w bloku, temp około 18-20 *C za dnia. Mój znajomy trzyma pojemnik fermentacyjny w styropianie i twierdzi, że to najlepsza metoda? Nie wiem, nie znam się - dlatego pytam.
          20°C to moim zdaniem idealna temp.
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • lisiewski
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.12
            • 459

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kwarta81 Wyświetlenie odpowiedzi
            emperatura w pokoju jest zmienna wiadomo, ze nocą jest mniejsza więc aby nasz warzony trunek się uwarzył z tego co wiem temperatura nie może być zmienna - jak tego dokonać, bo wg książek to ja chyba piwa nie zrobię - książki są po to aby po prostu piwa nie uwarzyć.
            Warzenie odbywa się w temp. ok. 100 st. C. Tobie chodzi raczej o fermentację. Drożdżom przystosowanym do pracy w zakresie temperatur ok. 18-24 st. C drobne wahania temperatury otoczenia nie powinny zaszkodzić.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X