Jak utrzymać temperaturę odpowiednią dla fermentacji. Książki piszą, że drożdże giną w temp powyżej 30 C, i najlepiej przygotować brzeczkę w temp poniżej 30 C i utrzymywać przez 7 dni w temperaturze pokojowej tj 18-24. Mój znajomy powiedział mi, że jest to za niska temperatura i najlepiej 23,24 i nie schodzić poniżej a drożdże przeżyją nawet i 35 C.Temperatura w pokoju jest zmienna wiadomo, ze nocą jest mniejsza więc aby nasz warzony trunek się uwarzył z tego co wiem temperatura nie może być zmienna - jak tego dokonać, bo wg książek to ja chyba piwa nie zrobię - książki są po to aby po prostu piwa nie uwarzyć. Proszę o pomoc doświadczonych piwowarów, no chyba, że warzenie piwa nie jest ogólnie dostępne dla wszystkich to proszę o uświadomienie. Bo jak za coś się biorę to wolałbym to doprowadzić do końca. Może pojemnik obłożyć styropianem ??? Ktoś ma jakieś pomysły - sprawdzone?
utrzymanie temperatury
Collapse
X
-
W pokoju nie waha się temperatura w jakimś szczególnie dużym zakresie (choć nie napisałeś gdzie i w czym mieszkasz, może w blaszaku bez ogrzewania). Temperature ferm. trzeba dostosować do możliwości użytych drożdży - czytaj opisy producenta. Zwykle jest to dość szeroki zakres temperatur. Wyższa temp - szybsza fermentacja więcej nieporządancyh składników smakowo-aromatycznych, niższa temperatura (oczywiście ciągle w zakresie dla danych drożdży) - czystsze profilowo piwo, ale wolniejszy przebieg.
Nie trzeba trzymac się kurczowo przepisów/receptur. +/- 2-3 stopnie od zalecanego optimum podawanego w książkach jest spokojnie akceptowalne. Większe wahania są też jeszcze od bidy do przebolenia.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kwarta81 Wyświetlenie odpowiedziMieszkam w bloku, temp około 18-20 *C za dnia. Mój znajomy trzyma pojemnik fermentacyjny w styropianie i twierdzi, że to najlepsza metoda? Nie wiem, nie znam się - dlatego pytam.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kwarta81 Wyświetlenie odpowiedziemperatura w pokoju jest zmienna wiadomo, ze nocą jest mniejsza więc aby nasz warzony trunek się uwarzył z tego co wiem temperatura nie może być zmienna - jak tego dokonać, bo wg książek to ja chyba piwa nie zrobię - książki są po to aby po prostu piwa nie uwarzyć.
Comment
-
Comment