Jak utrzymać temperaturę odpowiednią dla fermentacji. Książki piszą, że drożdże giną w temp powyżej 30 C, i najlepiej przygotować brzeczkę w temp poniżej 30 C i utrzymywać przez 7 dni w temperaturze pokojowej tj 18-24. Mój znajomy powiedział mi, że jest to za niska temperatura i najlepiej 23,24 i nie schodzić poniżej a drożdże przeżyją nawet i 35 C.Temperatura w pokoju jest zmienna wiadomo, ze nocą jest mniejsza więc aby nasz warzony trunek się uwarzył z tego co wiem temperatura nie może być zmienna - jak tego dokonać, bo wg książek to ja chyba piwa nie zrobię - książki są po to aby po prostu piwa nie uwarzyć. Proszę o pomoc doświadczonych piwowarów, no chyba, że warzenie piwa nie jest ogólnie dostępne dla wszystkich to proszę o uświadomienie. Bo jak za coś się biorę to wolałbym to doprowadzić do końca. Może pojemnik obłożyć styropianem ??? Ktoś ma jakieś pomysły - sprawdzone?
utrzymanie temperatury
Collapse
X
-
W pokoju nie waha się temperatura w jakimś szczególnie dużym zakresie (choć nie napisałeś gdzie i w czym mieszkasz, może w blaszaku bez ogrzewania). Temperature ferm. trzeba dostosować do możliwości użytych drożdży - czytaj opisy producenta. Zwykle jest to dość szeroki zakres temperatur. Wyższa temp - szybsza fermentacja więcej nieporządancyh składników smakowo-aromatycznych, niższa temperatura (oczywiście ciągle w zakresie dla danych drożdży) - czystsze profilowo piwo, ale wolniejszy przebieg.
Nie trzeba trzymac się kurczowo przepisów/receptur. +/- 2-3 stopnie od zalecanego optimum podawanego w książkach jest spokojnie akceptowalne. Większe wahania są też jeszcze od bidy do przebolenia.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Comment
-
emperatura w pokoju jest zmienna wiadomo, ze nocą jest mniejsza więc aby nasz warzony trunek się uwarzył z tego co wiem temperatura nie może być zmienna - jak tego dokonać, bo wg książek to ja chyba piwa nie zrobię - książki są po to aby po prostu piwa nie uwarzyć.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie.
W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.
Niestety przez moją niecierpliwość...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie.
Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment