utrzymanie temperatury

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kwarta81
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.03
    • 36

    #1

    utrzymanie temperatury

    Jak utrzymać temperaturę odpowiednią dla fermentacji. Książki piszą, że drożdże giną w temp powyżej 30 C, i najlepiej przygotować brzeczkę w temp poniżej 30 C i utrzymywać przez 7 dni w temperaturze pokojowej tj 18-24. Mój znajomy powiedział mi, że jest to za niska temperatura i najlepiej 23,24 i nie schodzić poniżej a drożdże przeżyją nawet i 35 C.Temperatura w pokoju jest zmienna wiadomo, ze nocą jest mniejsza więc aby nasz warzony trunek się uwarzył z tego co wiem temperatura nie może być zmienna - jak tego dokonać, bo wg książek to ja chyba piwa nie zrobię - książki są po to aby po prostu piwa nie uwarzyć. Proszę o pomoc doświadczonych piwowarów, no chyba, że warzenie piwa nie jest ogólnie dostępne dla wszystkich to proszę o uświadomienie. Bo jak za coś się biorę to wolałbym to doprowadzić do końca. Może pojemnik obłożyć styropianem ??? Ktoś ma jakieś pomysły - sprawdzone?
  • sebanek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.02
    • 178

    #2
    Najlepsza rada dla Ciebie to: duuużo czytać

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24004

      #3
      W pokoju nie waha się temperatura w jakimś szczególnie dużym zakresie (choć nie napisałeś gdzie i w czym mieszkasz, może w blaszaku bez ogrzewania). Temperature ferm. trzeba dostosować do możliwości użytych drożdży - czytaj opisy producenta. Zwykle jest to dość szeroki zakres temperatur. Wyższa temp - szybsza fermentacja więcej nieporządancyh składników smakowo-aromatycznych, niższa temperatura (oczywiście ciągle w zakresie dla danych drożdży) - czystsze profilowo piwo, ale wolniejszy przebieg.

      Nie trzeba trzymac się kurczowo przepisów/receptur. +/- 2-3 stopnie od zalecanego optimum podawanego w książkach jest spokojnie akceptowalne. Większe wahania są też jeszcze od bidy do przebolenia.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • kwarta81
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.03
        • 36

        #4
        Mieszkam w bloku, temp około 18-20 *C za dnia. Mój znajomy trzyma pojemnik fermentacyjny w styropianie i twierdzi, że to najlepsza metoda? Nie wiem, nie znam się - dlatego pytam.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10795

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kwarta81
          Mieszkam w bloku, temp około 18-20 *C za dnia. Mój znajomy trzyma pojemnik fermentacyjny w styropianie i twierdzi, że to najlepsza metoda? Nie wiem, nie znam się - dlatego pytam.
          20°C to moim zdaniem idealna temp.
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • lisiewski
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.12
            • 459

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kwarta81
            emperatura w pokoju jest zmienna wiadomo, ze nocą jest mniejsza więc aby nasz warzony trunek się uwarzył z tego co wiem temperatura nie może być zmienna - jak tego dokonać, bo wg książek to ja chyba piwa nie zrobię - książki są po to aby po prostu piwa nie uwarzyć.
            Warzenie odbywa się w temp. ok. 100 st. C. Tobie chodzi raczej o fermentację. Drożdżom przystosowanym do pracy w zakresie temperatur ok. 18-24 st. C drobne wahania temperatury otoczenia nie powinny zaszkodzić.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • RomaNzRumunii
              Kolsch temperatura fermentacji
              RomaNzRumunii
              Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
              2023-11-25, 21:07
            • smir
              Oktoberfestbier temperatura fermentacji
              smir
              Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
              ...
              2021-05-24, 21:09
            • balon91
              Zatrzymana fermentacja??
              balon91
              Witam serdecznie.
              W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
              postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

              Niestety przez moją niecierpliwość...
              2021-07-14, 15:39
            • balon91
              porada dotycząca temperatury
              balon91
              Witam serdecznie.
              Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
              Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
              Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
              2021-07-10, 13:47
            • bartek90
              Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
              bartek90
              Cześć wszystkim,
              jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
              Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
              2020-05-14, 12:41
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...