"Zalewanie" gęstwy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kacgas
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 23

    #1

    "Zalewanie" gęstwy

    Witam serdecznie. Prawdopodobnie odpowiedź na moje pytanie padła już na forum lecz od dłuższego czasu wertuję bezskutecznie inne wętki. Proszę więc o radę forumową "starszyznę".

    Planuję serię czterech piw klasztornych (jedno po drugim) i chciałbym w swym skąpstwie wykorzystać te same drożdże (płynne oczywiście). Czy mogę po rozlewie osad pozostały w fermentatorze po prostu zalać nową brzeczką i odstawić na fermentację, czy raczej powinienem się bawić w przelewanie gęstwy do słoja, przemywanie wodą, startowanie itd? Podkreślam, że rozlew jednego piwa i początek fermentacji burzliwej nowego planuję na ten sam dzień.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Często tak robię , tylko raczej przy pilsach . Jeśli to będą triple to drożdżyki mogą być lekko "zmęczone"
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Gabe
      Porucznik Browarny Tester
      • 2010.03
      • 405

      #3
      I tak, i tak zadziała. Można też gęstwę przełożyć sterylną łyżką do nowego, czystego fermentora i zalać brzeczką.

      To nie skąpstwo, tylko oszczędność

      Comment

      • kacgas
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.01
        • 23

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
        Często tak robię , tylko raczej przy pilsach . Jeśli to będą triple to drożdżyki mogą być lekko "zmęczone"
        I tak planowałem zacząć od słabszego ale, potem dwa duble i tripel na koniec, coby się drożdże rozkręcały .

        Dzięki za rozwianie moich wątpliwości.

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #5
          Jednak aż czterokrotne użycie tych samych drożdży do piwa klasztornego, czyli mocnego lub bardzo mocnego może nie dać dobrych efektów, szczególnie w tych ostatnich piwach. Przy wysokiej zawartości alkoholu drożdże są mocno zestresowane i osłabione. Może rozważysz propozycję zrobienia na tych drożdżach dwóch piw słabszych (11-13Blg) a potem dwóch mocniejszych (16-18Blg). Myślę, że to będzie lepsze rozwiązanie, a piwa czystsze smakowo.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kacgas
          I tak planowałem zacząć od słabszego ale, potem dwa duble i tripel na koniec, coby się drożdże rozkręcały
          Chyba nieuważnie przeczytałem Twój ostatni post. Tak też może być.
          Ostatnia zmiana dokonana przez wogosz; 2011-04-05, 19:34.

          Comment

          • kony
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.08
            • 1701

            #6
            Bezpieczniej byłoby podzielić wyjściową porcję drożdży przynajmniej na pół. W razie infekcji nie zostaniesz bez drożdży no i będziesz miał 2 porcje zdrowych i głodnych bestii
            Tylko musisz je wtedy oczywiście trochę rozmnożyć przed akcją.

            Comment

            • kacgas
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.01
              • 23

              #7
              Aby w razie problemów nie zostać bez drożdży mam zamiar zabezpieczyć się tak czy siak. Po pierwsze ze startera do pierwszego piwa "podkradnę trochę drożdży do zamrożenia, a po wtóre mam w odwodzie suche (choć wolałbym ich nie używać na klasztornych).

              Comment

              • Robert13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.04
                • 899

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kacgas
                Witam serdecznie. Prawdopodobnie odpowiedź na moje pytanie padła już na forum lecz od dłuższego czasu wertuję bezskutecznie inne wętki. Proszę więc o radę forumową "starszyznę".

                Planuję serię czterech piw klasztornych (jedno po drugim) i chciałbym w swym skąpstwie wykorzystać te same drożdże (płynne oczywiście). Czy mogę po rozlewie osad pozostały w fermentatorze po prostu zalać nową brzeczką i odstawić na fermentację, czy raczej powinienem się bawić w przelewanie gęstwy do słoja, przemywanie wodą, startowanie itd? Podkreślam, że rozlew jednego piwa i początek fermentacji burzliwej nowego planuję na ten sam dzień.
                Robiłem tak wielokrotnie z 1388 Belgian Strong Ale i żadnych gorszych efektów smakowych nie zauważyłem, a wręcz odwrotnie. Wielokrotnie, to znaczy 6 warek o sile 20Blg, co dalo 9% alkoholu.
                Dlaczego nie słuchałem pojękiwań starszyzny? Ano dlatego, że przeczytałem co producent drożdzy pisze o ich właściwościach: tolerancja alkoholowa 12-13%.
                Teraz używam 2308 Munich Lager i robie normalne piwa 5-6%, kończy fermentować szósta warka, a piwa z poprzednich są równe w smaku. Co producent pisze o właściwościach tych drożdzy: tolerancja alkoholowa około 9%.
                Wnioski są chyba oczywiste...

                Gdy sie nadal boisz powtarzalności, to zrób jeden 1,5litrowy solidny starter i wyprowadź dwie równoległe linie. Zamiast 1x6, będziesz miał 2x3.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Robert13; 2011-04-07, 19:43.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • SielskieWzgorze
                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                  SielskieWzgorze
                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                  ...
                  2024-02-19, 09:28
                • yavo
                  Lallemand Philly Sour - lag
                  yavo
                  Drogie "Bravo Girl",
                  ja dzisiaj z takim oto pytaniem, co robić - a mianowicie w niedzielny wieczór zaszczepiłem rzeczonymi drożdżami szesnastolitrową brzeczkę o ekstrakcie 18'. Kalkulator Lallemanda powiedział mi, że wsypałem za mało drożdży (11g vs 21). Mamy wtorkowe popołudnie,...
                  2022-02-22, 13:13
                • ksieciuniu
                  Gęstwa z dolniaków - czy można po prostu zalać?
                  ksieciuniu
                  Chciałbym wykorzystać gęstwę z fermentujacej właśnie warki (2 tyg w 13-14 'C) - nigdy wcześniej tego nie robiłem, stąd kilka pytań.

                  Stan faktyczny:
                  - obecna warka robiona na dwóch saszetkach Saflager W 34/70 (2x11,5 g.);
                  - planuję tego samego dnia zlać obecną...
                  2014-02-17, 13:09
                • qvrz
                  Receptura Imperial Stout+kilka pytań
                  qvrz
                  Witam, na moją drugą samotną warkę wybrałem Imperial Stouta, kieruję się w 90% przepisem Dori na FESa, jednak chciałbym lekko go zmodyfikować i dorzucić pare dodatków. Celuję w warkę 20l ok 18-20BLG(nie jestem jeszcze zbyt doświadczony, więc nie wiem jak pójdzie z wydajnością)doliczając...
                  2016-11-10, 14:59
                • darekd
                  ReCraft, [Piwne Podziemie], Ticket to Hell
                  darekd
                  Z rozpędu napisałem, że warzą w browarze ReCraft, bo na puszce jest "Produced in EU", ale już zapach i barak filtracji wskazuje na nasz kraj

                  "German Helles"

                  Ekstr. 12%, alk. 4,9%

                  Aromat - dziwaczny. Kwaskowo-drożdżowo-owocowy, pod...
                  2024-12-09, 01:23
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...