Kożuch na piwie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • urko7
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.03
    • 8

    Kożuch na piwie

    Witam
    Pod koniec trochę przeciągniętej [10dni] burzliwej fermentacji pojawił mi się cienki kożuch na piwie, odfermentowało z 19 do 6 , w smaku OK. Można to zlewać na cichą?,czy ten kozuch dyskwalifikuje piwo?.
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #2
    Wiesz, trochę byś mógł napisać o piwie, Bóg jeden raczy wiedzieć jaki kożuch masz na myśli... Jakie drożdże? Czy w smaku OK? Ten kożuch to taka błonka czy warstwa bąbelków? Może zdjęcie wrzucisz?

    Comment

    • urko7
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.03
      • 8

      #3
      kożuch na piwie

      Ten kozuch to taka jasna cienka błonka a drożdże to Safale S-04, piwo jak pisałem w smaku w porządku.
      Attached Files

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #4
        Jak dla mnie to infekcja.

        Jak piwo smakuje ok to możesz zlać.
        Po cichej zobaczysz co dalej ale nie spodziewaj się zbyt wiele.
        W najlepszym wypadku zabutelkować i szybko wypić.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Drożdże, umyj łyżkę, wyparz ją, zbierz to wszystko i wywal. Piwo zlej na cichą.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
            Drożdże, umyj łyżkę, wyparz ją, zbierz to wszystko i wywal. Piwo zlej na cichą.
            Hm.
            Może i masz rację.

            Comment

            • wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

              #7
              Przychylam się do rady Jacera. Wygląda to źle, więc butelkowanie teraz jest niebezpieczne. Infekcje bakteryjne potrafią odfermentować bardzo mocno, a jak masz teraz 9 Blg. to może się to skończyć polem minowym. Przelej na cichą i obserwuj.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                teraz ma 6Blg, z 19Blg to tak nawet, nawet.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #9
                  Miałem na myśli butelkowanie po cichej.

                  Comment

                  • urko7
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.03
                    • 8

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    Drożdże, umyj łyżkę, wyparz ją, zbierz to wszystko i wywal. Piwo zlej na cichą.
                    Zrobiłem wg. rady Jacera, na razie dzięki.

                    Comment

                    • kamcio1990
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2010.11
                      • 300

                      #11
                      Podłącze się pod temat, bo chyba nie ma sensu zakładać nowego tematu.
                      Pomóżcie mi ocenić co się dzieje z fermentującym piwem. Wczraj zadałem drożdże w południe. Wlałem je do fermentora gdzie jezcze zalegała piana na powierzchni brzeczki po napowietrzaniu. Dziś po uchyleniu wieka poczułem lekką kwaskowatość. Temperatura fermentacji 18°C. Co mam myśleć o tej pianie?

                      Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
                      Attached Files

                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #12
                        Nic nie myśl, nie dręcz go, daj mu trochę spokoju.

                        Martwić się zaczniesz za tydzień, na razie niech fermentuje.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Jakbyś napisał, jakie to drożdże, łatwiej byłoby odpowiedzieć. Ale wygląda na to, że to drożdże sobie pływają.

                          Comment

                          • kamcio1990
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2010.11
                            • 300

                            #14
                            Drożdże te to Safale S 04. Uspokoił mnie kumpel który nie miał doczynienia z fermentacją piwa. Otóż powąchał i stwierdził że pachnie mu to piertruszką. Po chwili i ja stwierdziłem że to nie jest raczej nuta octowa. Wolałbym by to były oznaki DMS niż infekcji.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X