Temperatura

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • art_jan
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 7

    #1

    Temperatura

    Witam
    Co zrobić żeby warzyć piwo latem, kiedy temperatura jest dużo wyższa niż ta, w której powinno fermentować piwko. Nie mam możliwości trzymania brzeczki w piwnicy. W tym momencie u mnie w mieszkaniu jest ok 22 stopnie więc ok, ale w lecie napewno będzie około 30. Istnieją jakieś sensowne rozwiąznia?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Cała wiedza, wystarczy czytac, czytać, czytać. http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=87244

    Myślę, że do rana nie wyrobisz.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #3
      Lodówka ze styropianu.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #4
        Albo stara lodówka bez agregatu + pety z zamrożona wodą.
        Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2011-04-07, 20:43.

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika art_jan
          Witam
          Co zrobić żeby warzyć piwo latem, kiedy temperatura jest dużo wyższa niż ta, w której powinno fermentować piwko. Nie mam możliwości trzymania brzeczki w piwnicy. W tym momencie u mnie w mieszkaniu jest ok 22 stopnie więc ok, ale w lecie napewno będzie około 30. Istnieją jakieś sensowne rozwiąznia?
          Nie walczyłbym z temperaturami tylko zastosował drożdze:
          Wyeast XL 3522 Belgian Ardennes
          Polecane zwłaszcza do piw takich jak Belgian Blond Ale, Belgian Dark Strong Ale, Belgian Golden Strong Ale, Belgian Pale Ale, Belgian Specialty Ale, Belgian Tripel, Oud Bruin.

          Flokulacja: wysoka
          Zalecana temperatura fermentacji: 18-29°C
          Sam się do nich przymierzam gdy nadejdzie czas letnich upałów. Na razie nie sa one dostępne, ale ..

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
            Nie walczyłbym z temperaturami tylko zastosował drożdze:


            Sam się do nich przymierzam gdy nadejdzie czas letnich upałów. Na razie nie sa one dostępne, ale ..
            Były w TB.
            Uwarzyłem na nich BPA.
            Smakuje mi bardziej niż BPAB.

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              #7
              Co to jest BPAB? Belgian Pale Ale B...?

              Do upałów jeszcze trochę, a nim jeszcze fermentownia sie nagrzeje, to jeszcze więcej niz trochę. Na razie kupiłem Szkockie Ales, bo odpowiada mi ich zakres temperaturowy i mają wysoką flokulację, co stało się z czasem u mnie ważnym parametrem.

              Comment

              • dreads
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.09
                • 520

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                Co to jest BPAB? Belgian Pale Ale B...?
                Zapewne Brackie Pale Ale Belgijskie
                czyli piwo roku, debiut roku i coś tam jeszcze roku w plebiscycie browar.bizu

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads
                  Zapewne Brackie Pale Ale Belgijskie
                  czyli piwo roku, debiut roku i coś tam jeszcze roku w plebiscycie browar.bizu
                  Dokładnie. )

                  Comment

                  • Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                    Były w TB.
                    Uwarzyłem na nich BPA.
                    Smakuje mi bardziej niż BPAB.
                    Juz wiem co to jest BPAB, ale nie wiem jaką pianę dają te drożdze, a to jest dla mnie ważne. Z górnych drożdzy używałem kiedyś Belgian Strong Ale, Irish Ale i London ESB, czy mógłbys określić do których sa zblizone pod tym względem?

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • RomaNzRumunii
                      Kolsch temperatura fermentacji
                      RomaNzRumunii
                      Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                      2023-11-25, 21:07
                    • Flino
                      Jak czytać przepis ?
                      Flino
                      Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                      1. Składniki:
                      • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                      • monachijski Litovel 0,9 kg;
                      • karmel jasny 0,5 kg
                      • caraaroma 0,35;
                      • chmiel Marynka granulat 40 g;
                      • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                      • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                      2....
                      2021-11-17, 10:49
                    • smir
                      Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                      smir
                      Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                      ...
                      2021-05-24, 21:09
                    • bartek90
                      Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                      bartek90
                      Cześć wszystkim,
                      jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                      Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                      2020-05-14, 12:41
                    • SielskieWzgorze
                      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                      SielskieWzgorze
                      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                      ...
                      2024-02-19, 09:28
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...