Czytałem opis na forum że piwo jest klarown moje jest na cichej wnet butelkowanie a piwko mętne i to bardzo.Pytanie dlaczego utrzymuje się taka mętność co zrobić żeby pozbyć się tego zmętnienia ?.
Belgian Pale Ale
Collapse
X
-
Każde piwo, a nie akurat BPA, w końcu osiąga stan klarowności, o ile po drodze nie wkradł się jakiś błąd lub złośliwość surowców(np. brak przełomu brzeczki).
Zabutelkuj i obserwuj. A po za tym - najważniejszy smak jest -
BPA jest 16 dzień na cichej,pytanie czy klarowanie żelatyną ma wpływ na smak piwa,można użyć zwykłej żelatyny .Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szoszonczy klarowanie żelatyną ma wpływ na smak piwa,można użyć zwykłej żelatyny .Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam,
wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.
Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
-
-
-
Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...3 Photos
-
Channel: Łotwa
-
-
Tak czytam kunzego i szukałem tam jakiejś konkretniej informacji na temat różnicy między fermentacją burzliwą (główną), a cichą. Odnoszę wrażenie że nie ma tam zupełnie o tym informacji. Kunze podaje że po fermentacji głównej piwo kierowane jest od razu na leżakowanie.
Czy...-
-
-
Witam, warzę swoje pierwsze piwo - pale ale. Burzliwa fermentacja trwa od prawie 8 dni, dzisiaj zmierzyłem blg i wyszło 6, rurka jeszcze bulka, jest całkiem sporo piany. Z tego co wyczytałem burzliwą fermentację powinienem utrzymywać do momentu spadku blg poniżej 4, potem przelać na cichą...
-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment