Belgian Pale Ale

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szoszon
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.01
    • 44

    #1

    Belgian Pale Ale

    Czytałem opis na forum że piwo jest klarown moje jest na cichej wnet butelkowanie a piwko mętne i to bardzo.Pytanie dlaczego utrzymuje się taka mętność co zrobić żeby pozbyć się tego zmętnienia ?.
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Każde piwo, a nie akurat BPA, w końcu osiąga stan klarowności, o ile po drodze nie wkradł się jakiś błąd lub złośliwość surowców (np. brak przełomu brzeczki).
    Zabutelkuj i obserwuj. A po za tym - najważniejszy smak jest
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3280

      #3
      Napisz coś więcej o tym piwie. Np. jak wyglądało podczas przelewania na cichą, czy wtedy było tak mętne? Jak długo jest na cichej?
      Możesz spróbować klarowania żelatyną
      JEDNO PIVKO NEVADI!

      Comment

      • szoszon
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2011.01
        • 44

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
        Napisz coś więcej o tym piwie. Np. jak wyglądało podczas przelewania na cichą, czy wtedy było tak mętne? Jak długo jest na cichej?
        Możesz spróbować klarowania żelatyną
        BPA jest 16 dzień na cichej,pytanie czy klarowanie żelatyną ma wpływ na smak piwa,można użyć zwykłej żelatyny .

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szoszon
          czy klarowanie żelatyną ma wpływ na smak piwa,można użyć zwykłej żelatyny .
          Wiele razy stosowałem żelatynę i według mnie nie ma wpływu na smak, a klarowanie zachodzi dość szybko, ok. 2-3 doby.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • m2200
            Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
            m2200
            Witam,

            wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

            Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
            2019-05-16, 17:06
          • ohdesu
            Piana przy cichej fermentacji
            ohdesu
            To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
            2019-03-03, 14:39
          • bastion
            Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
            bastion
            Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
            2025-01-10, 21:09
          • DrunkChaosMind
            Kunze i brak informacji o cichej
            DrunkChaosMind
            Tak czytam kunzego i szukałem tam jakiejś konkretniej informacji na temat różnicy między fermentacją burzliwą (główną), a cichą. Odnoszę wrażenie że nie ma tam zupełnie o tym informacji. Kunze podaje że po fermentacji głównej piwo kierowane jest od razu na leżakowanie.
            Czy...
            2017-09-18, 22:02
          • seevin
            Min/max okres cichej fermentacji pale ale 12 blg
            seevin
            Witam, warzę swoje pierwsze piwo - pale ale. Burzliwa fermentacja trwa od prawie 8 dni, dzisiaj zmierzyłem blg i wyszło 6, rurka jeszcze bulka, jest całkiem sporo piany. Z tego co wyczytałem burzliwą fermentację powinienem utrzymywać do momentu spadku blg poniżej 4, potem przelać na cichą...
            2017-04-06, 21:43
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...