Wysokość czapy drożdżowej. Filtrator z oplotu.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • vude
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.03
    • 40

    #16
    około 23 litry po wysładzaniu, dużo się wygotowało, liczyłem na jakieś 20l po chmieleniu.
    Co robić, na początek dobre i to, oby tylko się nie zepsuło

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #17
      Kadź filtracyjną miałeś zaizolowaną ?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • LeoxxX
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.03
        • 224

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
        Kadź filtracyjną miałeś zaizolowaną ?
        W jaki sposób zaizolowana? Styropianem?

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX Wyświetlenie odpowiedzi
          W jaki sposób zaizolowana? Styropianem?
          np.karimatą
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vude Wyświetlenie odpowiedzi
            Przy okazji: w moim przypadku filtrowanie z oplotem się nie sprawdziło, 10l filtrowało się 6 godzin i co chwilę się zapychało i musiałem mieszać, odczekać aż się ułoży, zawracać brzeczkę itd. Dopiero po tym czasie postanowiłem wywalić oplot i podłączyć ....
            Wgląda mi to na:
            -zatkanie kranika przez grudy słodu, które przedostały sie do wnętrza filtratora, wówczas było załozyć na kranik prostą rurkę "rozlewową' i zassać by je wyciagnąc podciśnieniem -miałem taki przypadek, gdy wlałem zacier bez zamontowanego wężyka, po czym wylałem go, zamontowałem wezyk i wlałem z powrotem
            -źle ułozony filtrator na dnie wiaderka, a dokładnie jego skrzyżowanie się wynikle albo ze złego ułożenia na początku albo ze skrzyzowania sie go pd wpływem gwałtownego wlania pierwszej porcji zacieru -raz jeden tak mi się zdarzyło gdy byłem zdziwiony tym, że z jednego wiaderka spływa aż miło, a z drugiego się sączy...

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
              Proszę pamiętać, że filtracyjność, czyli tzw. "spływ brzeczki" to również jedna z cech słodu. Jeżeli chodzi o filtrację brzeczki, to wszyscy piszą tylko o grubości śrutowania lub metodzie filtracji. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę jakość słodu.
              W paru metryczkach słodu jakie widziałem było to "normalny". Czy to bywa jakoś inaczej określane?
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • wogosz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.12
                • 1007

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zgoda
                W paru metryczkach słodu jakie widziałem było to "normalny". Czy to bywa jakoś inaczej określane?
                To temat pewnie na osobną dyskusję. Przy analizie słodu brzeczkę robi się osobno z mąki i ze śruty. Spływ brzeczki z mąki jest szybszy niż ze śruty i jeżeli mieści się w 60 min. to jest "normalny". Jednak może to być nawet 35-40 min. i też spływ będzie "normalny".

                Comment

                Przetwarzanie...
                X