Wysokość czapy drożdżowej. Filtrator z oplotu.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • vude
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.03
    • 40

Wysokość czapy drożdżowej. Filtrator z oplotu.

Pierwsze warzenie z zacieraniem już za mną (w ogóle pierwsze warzenie) - Red Irish Ale.
    Drożdże wystartowały w fermentorze po kilkunastu godzinach jednak jak zobaczyłem, że po dwóch dniach czapa ma wysokość tylko 2cm, przypomniało mi się, że zapomniałem napowietrzyć brzeczkę przed zadaniem drożdży
    Mam wątpliwości, czy reakcja nie powinna być mocniejsza ?
    Czy zamieszać łychą, żeby teraz napowietrzyć, czy dać sobie spokój ?

Przy okazji: w moim przypadku filtrowanie z oplotem się nie sprawdziło, 10l filtrowało się 6 godzin i co chwilę się zapychało i musiałem mieszać, odczekać aż się ułoży, zawracać brzeczkę itd. Dopiero po tym czasie postanowiłem wywalić oplot i podłączyć w to miejsce rurkę igielitową, ponacinaną nożyczkami co centymetr. 10l przefiltrowało się w 10 minut.
    Jakby ktoś chciał zrobić filtrator na szybko to polecam ten sposób. Ja docelowo rezygnuję z oplotu i zrobię sobie filtrator z ponacinanej rurki miedzianej.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vude Wyświetlenie odpowiedzi
    Pierwsze warzenie z zacieraniem już za mną (w ogóle pierwsze warzenie) - Red Irish Ale.
    Drożdże wystartowały w fermentorze po kilkunastu godzinach jednak jak zobaczyłem, że po dwóch dniach czapa ma wysokość tylko 2cm, przypomniało mi się, że zapomniałem napowietrzyć brzeczkę przed zadaniem drożdży
    Mam wątpliwości, czy reakcja nie powinna być mocniejsza ?
    Czy zamieszać łychą, żeby teraz napowietrzyć, czy dać sobie spokój ?

Przy okazji: w moim przypadku filtrowanie z oplotem się nie sprawdziło, 10l filtrowało się 6 godzin i co chwilę się zapychało i musiałem mieszać, odczekać aż się ułoży, zawracać brzeczkę itd. Dopiero po tym czasie postanowiłem wywalić oplot i podłączyć w to miejsce rurkę igielitową, ponacinaną nożyczkami co centymetr. 10l przefiltrowało się w 10 minut.
    Jakby ktoś chciał zrobić filtrator na szybko to polecam ten sposób. Ja docelowo rezygnuję z oplotu i zrobię sobie filtrator z ponacinanej rurki miedzianej.
    A jaka wysokość czapy drożdżowej kolegę by zadawalała ?
    Może zapomniałeś z oplotu wyciągnąć wężyk ?
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• vude
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.03
      • 40

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      A jaka wysokość czapy drożdżowej kolegę by zadawalała ?
      Naczytałem się, że po kilkanaście cm koledzy mieli też tak chcę

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      Może zapomniałeś z oplotu wyciągnąć wężyk ?
      no co ty 5 sekund leciało dobrze a potem się zapychało i leciało jak krew z nosa.

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23926

Od warki do warki filtracja może być lepsza lub gorsza - niezależnie od użytego filtratora. Jak się źle ułoży złoże filtracyjne to i szczelinowy filtrator miedziany nie pomoże
        Last edited by ART; 2011-04-09, 19:34.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• anteks
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

Jaki był skład zasypu i co z tego wyszło?

Comment

• vude
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.03
            • 40

Ześrutowany zestaw Red Irish:

- słód pale ale Weyermann 2,7 kg,,
            - słód monachijski Typ I Weyermann 0,8 kg,
            - słód Carared® 0,5 kg,
            - palony jęczmień (roasted barley) Weyermann 0,05 kg,

Przy filtrowaniu zrobiło się na powierzchni coś w rodzaju mąki, wydają mi się że to zapychało filtrator.

Comment

• anteks
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

Ześrutowany zestaw Red Irish:

- słód pale ale Weyermann 2,7 kg,,
              - słód monachijski Typ I Weyermann 0,8 kg,
              - słód Carared® 0,5 kg,
              - palony jęczmień (roasted barley) Weyermann 0,05 kg,

Przy filtrowaniu zrobiło się na powierzchni coś w rodzaju mąki, wydają mi się że to zapychało filtrator.
              Gotowy zestaw ? Raczej był dobrze ześrutowany . Na powierzchni robiła się mąka , jak ona dotarła do oplotu ? Delikatnie trzeba było naciąć powierzchnię młóta.
              Zbyt szybka filtracja nie jest dobra

Comment

• vude
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.03
                • 40

Gotowy zestaw. Na koniec zrobiło mi się bagno od tego ciągłego mieszania. Nie było co nacinać bo nie chciało w ogóle lecieć jak było mało wody. Musiałem robić filtrowanie ciągłe aby było ciśnienie słupa wody cały czas.
                Jak dałem ponacinany filtrator z rurki z tworzywa to poszło jak burza.

Comment

• anteks
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

Gotowy zestaw. Na koniec zrobiło mi się bagno od tego ciągłego mieszania. Nie było co nacinać bo nie chciało w ogóle lecieć jak było mało wody. Musiałem robić filtrowanie ciągłe aby było ciśnienie słupa wody cały czas.
                  Jak dałem ponacinany filtrator z rurki z tworzywa to poszło jak burza.
                  Napisz ile dałeś wody do zacierania i ile z tego wyszło i jakie blg

Comment

• vude
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.03
                    • 40

Wody do zacierania dałem 14 litrów. Potem filtrowałem do garnka, wysładzałem do 4blg, wyszło mi jakieś 23 litry brzeczki (mierzone w garnku za pomocą miarki). Po chmieleniu i wystudzeniu wyszło mi równo 18l o 12blg.

Comment

• anteks
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

Wody do zacierania dałem 14 litrów. Potem filtrowałem do garnka, wysładzałem do 4blg, wyszło mi jakieś 23 litry brzeczki (mierzone w garnku za pomocą miarki). Po chmieleniu i wystudzeniu wyszło mi równo 18l o 12blg.
                      Czyli całkiem poprawnie , w jaki sposób podgrzewałeś zacier w ciągu tych 6 godz filtracji?

Comment

• wogosz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.12
                        • 1007

Proszę pamiętać, że filtracyjność, czyli tzw. "spływ brzeczki" to również jedna z cech słodu. Jeżeli chodzi o filtrację brzeczki, to wszyscy piszą tylko o grubości śrutowania lub metodzie filtracji. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę jakość słodu.

Comment

• anteks
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                          Proszę pamiętać, że filtracyjność, czyli tzw. "spływ brzeczki" to również jedna z cech słodu. Jeżeli chodzi o filtrację brzeczki, to wszyscy piszą tylko o grubości śrutowania lub metodzie filtracji. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę jakość słodu.
                          Myślę że jakość słodu była dobra , jak dobrze wiesz nawet filtracja samej pszenicy nie trwa 6 godz

Comment

• vude
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.03
                            • 40

Nie mam porównania ale na oko słód wyglądał dobrze, nie był jakoś mocno przemielony.
                            Starałem się utrzymywać cały czas temperaturę wody podczas filtrowania, co chwilę dolewałem małymi porcjami wodę o temperaturze około 75 stopni.

Jak myślicie co z tymi drożdżami ? zamieszać żeby napowietrzyć teraz, czy lepiej nie dotykać i sprawdzić za kilka dni blg ?
                            Last edited by vude; 2011-04-09, 20:55.

Comment

• anteks
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

Nie mam porównania ale na oko słód wyglądał dobrze, nie był jakoś mocno przemielony.
                              Starałem się utrzymywać cały czas temperaturę wody podczas filtrowania, co chwilę dolewałem małymi porcjami wodę o temperaturze około 75 stopni.

Jak myślicie co z tymi drożdżami ? zamieszać żeby napowietrzyć teraz, czy lepiej nie dotykać i sprawdzić za kilka dni blg ?
                              Z tymi drożdżami jest OK . To ole miałeś brzeczki przed gotowaniem jak dolewałeś tą wodę ?

Comment

Przetwarzanie...
                              X