Pierwsze warzenie z zacieraniem już za mną (w ogóle pierwsze warzenie) - Red Irish Ale.
Drożdże wystartowały w fermentorze po kilkunastu godzinach jednak jak zobaczyłem, że po dwóch dniach czapa ma wysokość tylko 2cm, przypomniało mi się, że zapomniałem napowietrzyć brzeczkę przed zadaniem drożdży![Roll Eyes (Sarcastic)](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/rolleyes.gif)
Mam wątpliwości, czy reakcja nie powinna być mocniejsza ?
Czy zamieszać łychą, żeby teraz napowietrzyć, czy dać sobie spokój ?
Przy okazji: w moim przypadku filtrowanie z oplotem się nie sprawdziło, 10l filtrowało się 6 godzin i co chwilę się zapychało i musiałem mieszać, odczekać aż się ułoży, zawracać brzeczkę itd. Dopiero po tym czasie postanowiłem wywalić oplot i podłączyć w to miejsce rurkę igielitową, ponacinaną nożyczkami co centymetr. 10l przefiltrowało się w 10 minut.
Jakby ktoś chciał zrobić filtrator na szybko to polecam ten sposób. Ja docelowo rezygnuję z oplotu i zrobię sobie filtrator z ponacinanej rurki miedzianej.
Drożdże wystartowały w fermentorze po kilkunastu godzinach jednak jak zobaczyłem, że po dwóch dniach czapa ma wysokość tylko 2cm, przypomniało mi się, że zapomniałem napowietrzyć brzeczkę przed zadaniem drożdży
![Roll Eyes (Sarcastic)](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/rolleyes.gif)
Mam wątpliwości, czy reakcja nie powinna być mocniejsza ?
Czy zamieszać łychą, żeby teraz napowietrzyć, czy dać sobie spokój ?
Przy okazji: w moim przypadku filtrowanie z oplotem się nie sprawdziło, 10l filtrowało się 6 godzin i co chwilę się zapychało i musiałem mieszać, odczekać aż się ułoży, zawracać brzeczkę itd. Dopiero po tym czasie postanowiłem wywalić oplot i podłączyć w to miejsce rurkę igielitową, ponacinaną nożyczkami co centymetr. 10l przefiltrowało się w 10 minut.
Jakby ktoś chciał zrobić filtrator na szybko to polecam ten sposób. Ja docelowo rezygnuję z oplotu i zrobię sobie filtrator z ponacinanej rurki miedzianej.
Comment