Przy okazji: w moim przypadku filtrowanie z oplotem się nie sprawdziło, 10l filtrowało się 6 godzin i co chwilę się zapychało i musiałem mieszać, odczekać aż się ułoży, zawracać brzeczkę itd. Dopiero po tym czasie postanowiłem wywalić oplot i podłączyć ....
Wgląda mi to na:
-zatkanie kranika przez grudy słodu, które przedostały sie do wnętrza filtratora, wówczas było załozyć na kranik prostą rurkę "rozlewową' i zassać by je wyciagnąc podciśnieniem -miałem taki przypadek, gdy wlałem zacier bez zamontowanego wężyka, po czym wylałem go, zamontowałem wezyk i wlałem z powrotem
-źle ułozony filtrator na dnie wiaderka, a dokładnie jego skrzyżowanie się wynikle albo ze złego ułożenia na początku albo ze skrzyzowania sie go pd wpływem gwałtownego wlania pierwszej porcji zacieru -raz jeden tak mi się zdarzyło gdy byłem zdziwiony tym, że z jednego wiaderka spływa aż miło, a z drugiego się sączy...
Proszę pamiętać, że filtracyjność, czyli tzw. "spływ brzeczki" to również jedna z cech słodu. Jeżeli chodzi o filtrację brzeczki, to wszyscy piszą tylko o grubości śrutowania lub metodzie filtracji. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę jakość słodu.
W paru metryczkach słodu jakie widziałem było to "normalny". Czy to bywa jakoś inaczej określane?
W paru metryczkach słodu jakie widziałem było to "normalny". Czy to bywa jakoś inaczej określane?
To temat pewnie na osobną dyskusję. Przy analizie słodu brzeczkę robi się osobno z mąki i ze śruty. Spływ brzeczki z mąki jest szybszy niż ze śruty i jeżeli mieści się w 60 min. to jest "normalny". Jednak może to być nawet 35-40 min. i też spływ będzie "normalny".
Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi: - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł - śrutownik stołowy 200 zł - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł - refraktometr 0-40°Brix'a...
Cześć,
Sprzedam sprzęt domowy:
18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
Sprzedam zestaw na start, większość sprzętu z zestawu startowego z Twojego Browaru, historia: 3 warki.1. Fermantator z kranikiem 33 l
2. Fermentator z rurką 33l
3. Aerometr
4. Łyga
5. Środek do dezynfekcji ok. 50 % opakowania
6. Filtrator z oplotu
7. Jodowy...
Mam do sprzedania filtrator z oplotu o długości 65cm wraz z redukcją. Oplot zabezpieczony jest zaciskiem. Pasuje on do fermentatorów z kranikiem firmy Browamator jak i innych kraników 3/4 cala. Wykorzystanie filtratora z oplotu zamiast kadzi filtracyjnej...
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
Comment