Fermentacja IPA

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • art_jan
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 7

    #1

    Fermentacja IPA

    Witam
    6 dni temu uwarzyłem India Pale Ale metodą zacierania. BLG wyszło 15,5 i 20 l brzeczki. Po tygodniu piwo wygląda tak jak na zdjęciu i nie wiem czy grzebać w środku żeby sprawdzić BLG bo nie wiem czy fermentacja się zakończyła. Czy ta gęsta piana na powierzchni to drożdże? Pierwszy raz przy warzeniu piwa metodą górnej fermentacji piana nie znikła i został taki kożuch. Fermentacja w temperaturze ok. 22 stopnie. Co o tym myślicie? Dołączam zdjęcie. Pozdrawiam.
    Attached Files
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Opada. Zlej kranikiem do menzurki i zmierz Blg.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • art_jan
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.01
      • 7

      #3
      Niestety fermentuje w zbiorniku bez kranika. Nie mogę zlać w ten sposób do menzurki. Jak przelewałem po gotowaniu do fermentora na burzliwą zrobiła się duża warstwa piany która nie znikła, a na nią jakby naszły drożdże gdy rozpoczęła się fermentacja. Nie wiem czy spróbować trochę odlać chochlą czy mogę jakoś zaszkodzić? Jakoś muszę się dowiedzieć czy skończyła się fermentacja.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Noto musisz zagrzebać, najlepiej chyba chochlą do zupy. Gęstwę możesz zebrać i wywalić lub wsadzić do słoika.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • dreads
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.09
          • 520

          #5
          A tam od razu wywalić piękne drożdże, wyparzyć słoik (np. w mikroweli z odrobiną wody), wyjąć, zakręcić, postawić "głową" w dół i czekać aż wystygnie. Potem zdezynfekowaną chochelką zebrać drożdże z powierzchni i do słoika.
          Po tygodniu w 22 stopniach jest już pewnie po fermentacji, ale jak zbierzesz drożdże, to dostaniesz się do piwa i wtedy możesz zmierzyć Balling.

          Czy te drożdże to jakieś London Ale? W tym roku używałem III i zrobiłem na nich jak na razie trzy piwa. Za każdym razem robiły taki właśnie gruby kożuch na powierzchni. Pyszne zapachy dają idealnie współgrały z aromatami chmieli cascade i amarillo, które wrzuciłem całymi garściami (na zimno) do Imperial IPA. Jeżeli już nie planujesz więcej warek na tych drożdżach, na pewno jakiś piwowar chętnie od Ciebie weźmie gęstwę. Nie marnuj tego dobra!

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10796

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads;969609[B
            ] wyparzyć słoik (np. w mikroweli z odrobiną wody), wyjąć, zakręcić, postawić "głową" w dół i czekać aż wystygnie[/B].
            W jakim celu trzeba odwracać słoik ?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • dreads
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2009.09
              • 520

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
              W jakim celu trzeba odwracać słoik ?
              Żeby na wszelki wypadek zakrętka się też zdezynfekowała. Ja tak robię i póki co zdaje egzamin, poza tym nie lubię wkładać metalowych rzeczy do mikrofali

              a tak zupełnie serio, jak Ty to robisz? Masz w końcu niemal dziesięciokrotnie większe doświadczenie, może wypracowałeś skuteczniejsze i prostsze metody?
              Ostatnia zmiana dokonana przez dreads; 2011-04-12, 00:00.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10796

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads
                Żeby na wszelki wypadek zakrętka się też zdezynfekowała. Ja tak robię i póki co zdaje egzamin, poza tym nie lubię wkładać metalowych rzeczy do mikrofali

                a tak zupełnie serio, jak Ty to robisz? Masz w końcu niemal dziesięciokrotnie większe doświadczenie, może wypracowałeś skuteczniejsze i prostsze metody?
                Zdezynfekowany słoik ace lub clo2 nakryty folią aluminiową i zakręcony
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                  Zdezynfekowany słoik ace lub clo2 nakryty folią aluminiową i zakręcony

                  Aż tak? Ja zalewam słoik i pokrywkę na chwilę wrzątkiem, wylewam, zakręcam. Albo, jak zakrętka zużyta, to odizolowuje folią alu.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10796

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Aż tak? Ja zalewam słoik i pokrywkę na chwilę wrzątkiem, wylewam, zakręcam. Albo, jak zakrętka zużyta, to odizolowuje folią alu.
                    Bywa że słoik ma jakiś zapaszek to go ace , gdy dezynfekuję butelki przed rozlewem clo2 wrzucam słoik do wiadra . A folia tak jak napisałaś gdy nakrętka jest zużyta
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Ja biorę dowolny słoik ze zmywarki. Żadnego wyparzania, chlorowania i innych fanaberii. Trzymałem drożdże po kilka miesięcy i jeśli się zepsuły, to tylko ze starości.

                      Comment

                      • acjon
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.03
                        • 61

                        #12
                        Właśnie jestem na etapie fermentacji pierwszej warki, w jakim etapie mam zdjąć gęstwę w celu ponownego jej wykorzystania? W wiadrze mam górną fermentacje, drożdże Nottinghamy, zestaw Pale Ale. Czy potem trzeba coś z nimi robić jeszcze czy tylko do słoika i lodówki? Jeśli temat już był to poproszę link, znalazłem ten temat w wyszukiwarce właśnie. Pozdrawiam

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3491

                          #13
                          Nie wiem czy o tym było ale mi Nottinghamy opadają po prostu na dno i z tamtąd je zbieram po przelaniu na cichą. Do słoika i do lodówki.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • Kamil97
                            Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                            Kamil97
                            Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                            W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                            2023-04-05, 16:59
                          • RomaNzRumunii
                            Vienna lager bardzo wolną fermentacja
                            RomaNzRumunii
                            Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
                            2022-01-25, 16:05
                          • dadek
                            Czechy, Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
                            dadek
                            Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
                            2023-05-16, 00:44
                          • balon91
                            Zatrzymana fermentacja??
                            balon91
                            Witam serdecznie.
                            W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
                            postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

                            Niestety przez moją niecierpliwość...
                            2021-07-14, 15:39
                          • dadek
                            Czechy, Nová Paka, Pivovarská 400, Pivovar Nová Paka
                            dadek
                            Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...
                            2022-07-02, 01:16
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...