Fermentacja IPA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • art_jan
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.01
    • 7

    Fermentacja IPA

    Witam
    6 dni temu uwarzyłem India Pale Ale metodą zacierania. BLG wyszło 15,5 i 20 l brzeczki. Po tygodniu piwo wygląda tak jak na zdjęciu i nie wiem czy grzebać w środku żeby sprawdzić BLG bo nie wiem czy fermentacja się zakończyła. Czy ta gęsta piana na powierzchni to drożdże? Pierwszy raz przy warzeniu piwa metodą górnej fermentacji piana nie znikła i został taki kożuch. Fermentacja w temperaturze ok. 22 stopnie. Co o tym myślicie? Dołączam zdjęcie. Pozdrawiam.
    Attached Files
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Opada. Zlej kranikiem do menzurki i zmierz Blg.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • art_jan
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.01
      • 7

      #3
      Niestety fermentuje w zbiorniku bez kranika. Nie mogę zlać w ten sposób do menzurki. Jak przelewałem po gotowaniu do fermentora na burzliwą zrobiła się duża warstwa piany która nie znikła, a na nią jakby naszły drożdże gdy rozpoczęła się fermentacja. Nie wiem czy spróbować trochę odlać chochlą czy mogę jakoś zaszkodzić? Jakoś muszę się dowiedzieć czy skończyła się fermentacja.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Noto musisz zagrzebać, najlepiej chyba chochlą do zupy. Gęstwę możesz zebrać i wywalić lub wsadzić do słoika.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • dreads
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.09
          • 520

          #5
          A tam od razu wywalić piękne drożdże, wyparzyć słoik (np. w mikroweli z odrobiną wody), wyjąć, zakręcić, postawić "głową" w dół i czekać aż wystygnie. Potem zdezynfekowaną chochelką zebrać drożdże z powierzchni i do słoika.
          Po tygodniu w 22 stopniach jest już pewnie po fermentacji, ale jak zbierzesz drożdże, to dostaniesz się do piwa i wtedy możesz zmierzyć Balling.

          Czy te drożdże to jakieś London Ale? W tym roku używałem III i zrobiłem na nich jak na razie trzy piwa. Za każdym razem robiły taki właśnie gruby kożuch na powierzchni. Pyszne zapachy dają idealnie współgrały z aromatami chmieli cascade i amarillo, które wrzuciłem całymi garściami (na zimno) do Imperial IPA. Jeżeli już nie planujesz więcej warek na tych drożdżach, na pewno jakiś piwowar chętnie od Ciebie weźmie gęstwę. Nie marnuj tego dobra!

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10788

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads;969609[B
            ] wyparzyć słoik (np. w mikroweli z odrobiną wody), wyjąć, zakręcić, postawić "głową" w dół i czekać aż wystygnie[/B].
            W jakim celu trzeba odwracać słoik ?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • dreads
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2009.09
              • 520

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              W jakim celu trzeba odwracać słoik ?
              Żeby na wszelki wypadek zakrętka się też zdezynfekowała. Ja tak robię i póki co zdaje egzamin, poza tym nie lubię wkładać metalowych rzeczy do mikrofali

              a tak zupełnie serio, jak Ty to robisz? Masz w końcu niemal dziesięciokrotnie większe doświadczenie, może wypracowałeś skuteczniejsze i prostsze metody?
              Ostatnia zmiana dokonana przez dreads; 2011-04-12, 00:00.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10788

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedzi
                Żeby na wszelki wypadek zakrętka się też zdezynfekowała. Ja tak robię i póki co zdaje egzamin, poza tym nie lubię wkładać metalowych rzeczy do mikrofali

                a tak zupełnie serio, jak Ty to robisz? Masz w końcu niemal dziesięciokrotnie większe doświadczenie, może wypracowałeś skuteczniejsze i prostsze metody?
                Zdezynfekowany słoik ace lub clo2 nakryty folią aluminiową i zakręcony
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zdezynfekowany słoik ace lub clo2 nakryty folią aluminiową i zakręcony

                  Aż tak? Ja zalewam słoik i pokrywkę na chwilę wrzątkiem, wylewam, zakręcam. Albo, jak zakrętka zużyta, to odizolowuje folią alu.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10788

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Aż tak? Ja zalewam słoik i pokrywkę na chwilę wrzątkiem, wylewam, zakręcam. Albo, jak zakrętka zużyta, to odizolowuje folią alu.
                    Bywa że słoik ma jakiś zapaszek to go ace , gdy dezynfekuję butelki przed rozlewem clo2 wrzucam słoik do wiadra . A folia tak jak napisałaś gdy nakrętka jest zużyta
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Ja biorę dowolny słoik ze zmywarki. Żadnego wyparzania, chlorowania i innych fanaberii. Trzymałem drożdże po kilka miesięcy i jeśli się zepsuły, to tylko ze starości.

                      Comment

                      • acjon
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.03
                        • 61

                        #12
                        Właśnie jestem na etapie fermentacji pierwszej warki, w jakim etapie mam zdjąć gęstwę w celu ponownego jej wykorzystania? W wiadrze mam górną fermentacje, drożdże Nottinghamy, zestaw Pale Ale. Czy potem trzeba coś z nimi robić jeszcze czy tylko do słoika i lodówki? Jeśli temat już był to poproszę link, znalazłem ten temat w wyszukiwarce właśnie. Pozdrawiam

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3491

                          #13
                          Nie wiem czy o tym było ale mi Nottinghamy opadają po prostu na dno i z tamtąd je zbieram po przelaniu na cichą. Do słoika i do lodówki.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X