Wyeast XL 3789 Trapist Blend

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Khan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.09
    • 297

    Wyeast XL 3789 Trapist Blend

    Witam, czy ma ktoś jakiekolwiek doświadczenie z tymi drożdżami?? niestety lub stety, zdecydowałem się na zakup tych drożdży zamiast znanych trapistów 3787..
    Czy będą one pasowały do dubbla i tripla??
    W opisie pisze, że są "dedykowane" do Belgian Specialty Ale, Belgian Pale Ale, Flanders Red, Oud Bruin
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Bo to gotowa mieszanka drożdży piwowarskich i "robaczków".
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • Khan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.09
      • 297

      #3
      Tak to wiem, ale chodziło mi o smaki i charakter tych drożdży. Czy nadają się do dubbla i tripla???

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Nie wydaje mi się - chyba że lubisz klasztorne piwa z aromatami typu "końska derka".
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • Khan
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.09
          • 297

          #5
          Wyczytałem, że ponoć Orval jest piwem robionym na drożdżach dające takie posmaki. A orval jest jednym z moich ulubionych trapistów.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
            Wyczytałem, że ponoć Orval jest piwem robionym na drożdżach dające takie posmaki. A orval jest jednym z moich ulubionych trapistów.
            Wyczułeś te posmaki czy tylko czytałeś ?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Piłem piwa Codera robione "w ten deseń". Moim zdaniem to dość kontrowersyjne wynalazki. Nawet nie tak "łagodnie" kontrowersyjne jak grodzisz czy inne wędzonki. Mnie smakowało, moja żona mówi że to ohyda.

              Zrób, najwyżej wylejesz. Co za problem...
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                Piłem piwa Codera robione "w ten deseń". Moim zdaniem to dość kontrowersyjne wynalazki. Nawet nie tak "łagodnie" kontrowersyjne jak grodzisz czy inne wędzonki. Mnie smakowało, moja żona mówi że to ohyda.

                Zrób, najwyżej wylejesz. Co za problem...
                Ja piłem Wogoszowe
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ja piłem Wogoszowe
                  Podobnież lepsze, ale nie miałem okazji skosztować.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ja piłem Wogoszowe
                    O w mordę - to było na tych drożdżach? Mi się wydawało, że mówił o Brettanomyces Bruxellensis... jeśli jednak masz rację, to spocona końska derka jest nad wyraz dominująca, delikatnie mówiąc
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • wogosz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.12
                      • 1007

                      #11
                      Blisko, ale nie całkiem. Lambiki które miałem w Zielonej Górze były na drożdżach Lambic Blend.
                      Orval ma też aromaty końskie, ale fermentowany jest na drożdżach neutralnych (ja robiłem na S-33) a dofermentowywany mieszanką szczepów drożdży w której jeden to Brettanomyces. Ja dofermetowywałem na Brettanomyces Lambicus.

                      Comment

                      • Khan
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.09
                        • 297

                        #12
                        Wypróbuje je "słabszej" warce -> na belgian pale ale.. a potem będę decydował czy smak i aromat mi pasuje. Być może stanę się fanem "końskiej derki" )

                        Aczkolwiek do tripla przydało by się jednak wykombinować 3787.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X