Pierwsze warzenie. Obrażone drożdże?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jezalb
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.04
    • 5

    Pierwsze warzenie. Obrażone drożdże?

    Witam.

    Jak łatwo domyślić się po tytule, dopiero zaczynam przygodę z warzeniem piwa. Na wstępie bardzo proszę o wyrozumiałość i przepraszam za moje braki w wiedzy.

    Zakupiłem przyrządy potrzebne do pierwszego warzenia wraz z brewkitem Coopers Lager. Postępowałem wg instrukcji do niego dołączonej. Brzeczkę zrobiłem używając (stety lub niestety) cukru w ilości ok. 750g.
    Poczekałem aż całość (już z dodaną wodą, czyli w sumie trochę ponad 23 litry) wystygnie do 26 stopni, dodałem drożdże i delikatnie zamieszałem (choć krócej niż 30 sekund opisane w instrukcji). Było to 10 kwietnia o 23 godzinie. Przyznam się jeszcze, że zapomniałem wtedy zmierzyć wartość Blg.

    Wyczytałem, że szaleństwo zacznie się prawdopodobnie po około 12h. Niestety u mnie przez cały następny dzień w rurce fermentacyjnej była cisza (choć "u-rurka" pokazywała delikatną różnicę ciśnień "w" oraz "poza" pojemnikiem).

    Po przegooglowaniu dowiedziałem się, że może być to wina nieszczelności pojemnika, dlatego postanowiłem ją poprawić używając sprytnej tasiemki. Jednak w dalszym ciągu bulgot pojawiał się tylko w momencie delikatnego naciśnięcia ręką na wieczko.

    Przez brak cierpliwości postanowiłem ostrożnie zajrzeć pod przykrywkę. Okazało się, że na wierzchu jest ok. dwu-centymetrowa biała piana, a areometr wskazał troszkę ponad 7Blg. Jako, że zapomniałem zmierzyć zawartości cukru na samym początku, nie miałem z czym porównać tej wartości. Były jedynie domysły, że w sumie początkowo prawdopodobnie było trochę więcej.
    Dlatego też następnego dnia (czyli dzisiaj) kolejny raz wykonałem pomiar, który wykazał 4Blg. Piany było trochę mniej, bo niecały centymetr, ale zapach był już zdecydowanie przystępniejszy i bardziej "piwopodobny" niż na samym początku.

    Dodam, że fermentator stoi w pokoju, w którym temperatura utrzymuje się na poziomie 22-24 stopnie, a termometr przyklejony na ściance wskazuje cały czas wartość między 24, a 25.

    Koniec przydługiej historii, więc nadszedł czas na pytania:

    1. Czy to możliwe, że drożdże jednak się nie obraziły i fermentacja następuje, ale jest na tyle grzeczna, że nie bulgocze? Może jednak faktycznie jest gdzieś nieszczelność (choć zachowanie wody w rurce wskazuje na to, że to nie ona jest problemem)?

    2. Brewkit przez jakiś tydzień przed użyciem stał mniej więcej tydzień w temp. 22 stopni. Czy nie są to złe warunki przechowywania? Może to źle wpłynęło na drożdże?

    3. Nie jestem pewien czy dobrze używam areometru. Czy po pobraniu próbki do probówki powinienem dać jej się "wygazować"? Dopiero wtedy pomiar wydawał się być poprawny, bo przynajmniej przy każdym poruszeniu areometrem w probówce wartość wskazywana wracała na wcześniej wskazywaną.

    4. Chciałbym zapytać jeszcze o piankę, która wskazuje na to, że drożdże pracują. Czy taka jaką zastałem dziś, czyli jasna (biało-przezroczysta), wysokość < 1cm i powierzchnia nie pokrywająca ściśle lustra płynu nie jest złym omenem? Nie do końca rozumiem "biały kożuch na powierzchni" zawarty w instrukcji Coopers'a. Mam nadzieję, że to nie to, bo ponoć oznacza to zakażenie.

    Być może jestem przewrażliwiony, ale to że nie usłyszałem choćby jednego bulgotnięcia źle wpływa na moją psychikę .

    Bardzo proszę o rozwianie chociaż części moich wątpliwości i... wyrozumiałość, bo na chwilę obecną moje chęci po stokroć przewyższają moją wiedzę.

    Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #2
    Piwo fermentuje więc czego się obawiasz ? Nie bulgocze bo może bulgotka jest uszkodzona ?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • jezalb
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.04
      • 5

      #3
      Jako, że przed chwilą natrafiłem na chyba kolejno drugi i trzeci wątek o braku bulgotania, chciałbym przeprosić, bo ten nie odbiega znacząco tematyką .

      Dziękuje za odpowiedź i uspokojenie.
      Pozdrawiam.
      Ostatnia zmiana dokonana przez jezalb; 2011-04-12, 19:26.

      Comment

      • Gabe
        Porucznik Browarny Tester
        • 2010.03
        • 405

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jezalb Wyświetlenie odpowiedzi
        Niestety u mnie przez cały następny dzień w rurce fermentacyjnej była cisza (choć "u-rurka" pokazywała delikatną różnicę ciśnień "w" oraz "poza" pojemnikiem).
        (...)Okazało się, że na wierzchu jest ok. dwu-centymetrowa biała piana, a areometr wskazał troszkę ponad 7Blg. Jako, że zapomniałem zmierzyć zawartości cukru na samym początku, nie miałem z czym porównać tej wartości. Były jedynie domysły, że w sumie początkowo prawdopodobnie było trochę więcej.(...)
        Dlatego też następnego dnia (czyli dzisiaj) kolejny raz wykonałem pomiar, który wykazał 4Blg. Piany było trochę mniej, bo niecały centymetr, ale zapach był już zdecydowanie przystępniejszy i bardziej "piwopodobny" niż na samym początku.

        Dodam, że fermentator stoi w pokoju, w którym temperatura utrzymuje się na poziomie 22-24 stopnie, a termometr przyklejony na ściance wskazuje cały czas wartość między 24, a 25.
        Wszystko co wyboldowane dowodzi prawidłowego przebiegu fermentacji, więc nie masz czym się martwić

        Comment

        • jezalb
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.04
          • 5

          #5
          Bardzo dziękuję. Teraz już jestem w pełni spokojny i nie mogę doczekać się spożycia.
          Choć bardziej nie mogę doczekać się spożycia następnej produkcji - już bez cukru.

          Comment

          • Mason
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2010.02
            • 3280

            #6
            Na Twoim przykładzie świetnie widać, dlaczego rurka to zbędny gadżet.
            JEDNO PIVKO NEVADI!

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Rurka nie jest "zbędnym gadżetem", jeżeli używa się jej zgodnie z przeznaczeniem - jako zaworka upuszczającego nadmiar gazu. Przestańcie siać popelinę, a jak już ktoś koniecznie chce uprawiać dydaktykę to niech przynajmniej nie sprzedaje kitu.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • Mason
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2010.02
                • 3280

                #8
                Jak chcesz zostać nadwornym odpowiadaczem na pytanie "dlaczego nie bulka" to proszę Cię bardzo. Rurka początkującym tylko mąci w głowie - wyczekują bulkania jak kania dżdżu.
                JEDNO PIVKO NEVADI!

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #9
                  Jak ktoś czuje potrzebę odpowiadania na głupie pytania, to niech odpowiada.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • bogdan62
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.10
                    • 173

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jak chcesz zostać nadwornym odpowiadaczem na pytanie "dlaczego nie bulka" to proszę Cię bardzo. Rurka początkującym tylko mąci w głowie - wyczekują bulkania jak kania dżdżu.
                    To jest argument, ale nie usprawiedliwia podawania nieprawdziwych wpisów. Czy nie prościej podać prawdziwy wpis tj.

                    "rurka to samo zło dla osób, które nie stosują się do zasad jej obsługi, bo nie mają na to ochoty, lub tych zasad nie znają"

                    i odsyłać do takiego wpisu ?
                    Ostatnia zmiana dokonana przez bogdan62; 2011-04-13, 11:17.

                    Comment

                    • jezalb
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.04
                      • 5

                      #11
                      Dziś już 1.5Blg. Rozumiem, że taka wartość oznacza, że już jutro będę mógł wieczorkiem przelać piwo do cichej fermentacji i cierpliwie czekać?

                      W instrukcji Coopers'a napisane jest, że zakapslowane butelki przez 4 dni należy przechowywać w temp 21-27 st. C., a następnie w temp. 18-20 st. C.
                      Chciałbym się dowiedzieć czy ta druga wartość (18-20 st. C.) musi być dokładnie przestrzegana? Mogę niestety mieć mały problem żeby zejść poniżej 20-21 st. C.

                      Z góry dziękuję za odpowiedź.

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10788

                        #12
                        Te 18 to możesz sobie darować , piwo będzie i tak pyszne
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • Gabe
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2010.03
                          • 405

                          #13
                          1) Nie, wielkość Blg nie determinuje, kiedy można przelać na cichą - możesz to zrobić, jeśli przez dwa kolejene codzienne pomiary gęstość nie zmienia się. Akurat w twoim przypadku nie zrobi to różnicy (1,5blg to już niemal do cna odfermentowane piwo), ale lepiej sobie wyrabiać prawidłowe nawyki.

                          2) Możesz śmiało przechowywać w 20-21C, to i tak jest piwo górnej fermentacji, niezależnie od tego co napisano na puszce Oczywiście im niższa temperatura leżakowania, tym mniej ale'owych posmaków w piwie, ale przy fermentacji w 24-25C, to już i tak jest ich dużo i temperatura przechowania nic w tym wypadku nie zmieni

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X