Za gęste piwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jacek12
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.11
    • 3

    Za gęste piwo

    Witam wszystkich forumowiczów. Uwarzyłem piwo, które zamiast 11 miało 16 blg. Zużyłem 2,5 kg słodu na 10 l gotowego piwa. Zacierałem metodą dekokcyjną dwuwarową. Do wysładzania zużyłem 9 l wody. W przepisie, z którego korzystałem zalecano zacieranie metodą infuzyjną, ale wątpię żeby miało to wpływ na gęstość piwa dlatego, że wcześniej zacierałem infuzyjnie i wynik był także zbliżony do 16 blg. Co mogłem zrobić nie tak?
  • toto
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.12
    • 949

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jacek12 Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam wszystkich forumowiczów. Uwarzyłem piwo, które zamiast 11 miało 16 blg. Zużyłem 2,5 kg słodu na 10 l gotowego piwa. Zacierałem metodą dekokcyjną dwuwarową. Do wysładzania zużyłem 9 l wody. W przepisie, z którego korzystałem zalecano zacieranie metodą infuzyjną, ale wątpię żeby miało to wpływ na gęstość piwa dlatego, że wcześniej zacierałem infuzyjnie i wynik był także zbliżony do 16 blg. Co mogłem zrobić nie tak?
    Z 2,5 kg słodu spokojnie ma prawo wyjść 10 litrów piwa 16 Blg. Nawet nie jest to jakaś porażająco duża wydajność (ok. 68%?).

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23928

      #3
      Gdy za dużo ekstraktu - to się świat nie wali, wystarczy przed fermentacją uzupełnić wodą do żądanego poziomu BLG. Wysładzaj większą ilościa wody do docelowo ok. 9-10 BLG, podczas chmielenia odparuje dużo wody więc i BLG powinno wzrosnąć docelowo do tych 11.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Mason
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2010.02
        • 3280

        #4
        Po tym co piszesz wynikałoby, że masz po prostu znacznie wyższą wydajność, niż założona w przepisie. Inna możliwość to błąd odczytu - czy bailongomierz działa poprawnie? Czy próbka do mierzenia miała temperaturę zbliżoną do 20 stopni i czy uwzględniłeś poprawkę na temperaturę jeśli to nie było dokładnie 20 stopni?
        JEDNO PIVKO NEVADI!

        Comment

        • Jacek12
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.11
          • 3

          #5
          Z 2,5 kg słodu spokojnie ma prawo wyjść 10 litrów piwa 16 Blg
          W przepisie wyraźnie jest napisane, że powinno wyjść 10 l piwa o gęstości 11 blg. Co zrobić, żeby tak było?
          wystarczy przed fermentacją uzupełnić wodą do żądanego poziomu BLG
          Czy nie wpłynie to negatywnie na jakość piwa?

          Comment

          • Jacek12
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.11
            • 3

            #6
            Bailongomierz dobrze działa, sprawczałem na brzeczce piwa miodowego, a temperatura brzeczki miała 17-20 stopni.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23928

              #7
              Przy zacieraniu nigdy nie wyjdzie idealnie, bo za dużo spraw leży w rękach piwowara a i sam surowiec przecież różni się od dostawy do dostawy.
              Last edited by ART; 2011-04-13, 13:49.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • Maggyk
                Szara Adminiscjencja
                🍼
                • 2004.05
                • 5617

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jacek12 Wyświetlenie odpowiedzi
                Bailongomierz dobrze działa, sprawczałem na brzeczce piwa miodowego, a temperatura brzeczki miała 17-20 stopni.
                Ballingometr należy sprawdzić w wodzie, bo skąd pewność, że brzeczka piwa miodowego miała takie BLG, jak założono w przepisie?
                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                Piwo domowe -
                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                Reklama w BROWARZE
                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #9
                  I wypadałoby też sprawdzić w jakiej temperaturze jest kalibrowany. Zdarzają się takie kalibrowane w 16*C, choć większość w Polsce jest kalibrowana w 20*C.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Jak piwo za gęste to można dolać soku. W tym wypadku chyba chodzi o brzeczkę.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X