Witam wszystkich forumowiczów. Uwarzyłem piwo, które zamiast 11 miało 16 blg. Zużyłem 2,5 kg słodu na 10 l gotowego piwa. Zacierałem metodą dekokcyjną dwuwarową. Do wysładzania zużyłem 9 l wody. W przepisie, z którego korzystałem zalecano zacieranie metodą infuzyjną, ale wątpię żeby miało to wpływ na gęstość piwa dlatego, że wcześniej zacierałem infuzyjnie i wynik był także zbliżony do 16 blg. Co mogłem zrobić nie tak?
Za gęste piwo
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jacek12 Wyświetlenie odpowiedziWitam wszystkich forumowiczów. Uwarzyłem piwo, które zamiast 11 miało 16 blg. Zużyłem 2,5 kg słodu na 10 l gotowego piwa. Zacierałem metodą dekokcyjną dwuwarową. Do wysładzania zużyłem 9 l wody. W przepisie, z którego korzystałem zalecano zacieranie metodą infuzyjną, ale wątpię żeby miało to wpływ na gęstość piwa dlatego, że wcześniej zacierałem infuzyjnie i wynik był także zbliżony do 16 blg. Co mogłem zrobić nie tak?
-
-
Gdy za dużo ekstraktu - to się świat nie wali, wystarczy przed fermentacją uzupełnić wodą do żądanego poziomu BLG. Wysładzaj większą ilościa wody do docelowo ok. 9-10 BLG, podczas chmielenia odparuje dużo wody więc i BLG powinno wzrosnąć docelowo do tych 11.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Po tym co piszesz wynikałoby, że masz po prostu znacznie wyższą wydajność, niż założona w przepisie. Inna możliwość to błąd odczytu - czy bailongomierz działa poprawnie? Czy próbka do mierzenia miała temperaturę zbliżoną do 20 stopni i czy uwzględniłeś poprawkę na temperaturę jeśli to nie było dokładnie 20 stopni?JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Z 2,5 kg słodu spokojnie ma prawo wyjść 10 litrów piwa 16 Blg
wystarczy przed fermentacją uzupełnić wodą do żądanego poziomu BLG
Comment
-
-
Przy zacieraniu nigdy nie wyjdzie idealnie, bo za dużo spraw leży w rękach piwowara a i sam surowiec przecież różni się od dostawy do dostawy.Last edited by ART; 2011-04-13, 13:49.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jacek12 Wyświetlenie odpowiedziBailongomierz dobrze działa, sprawczałem na brzeczce piwa miodowego, a temperatura brzeczki miała 17-20 stopni.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
I wypadałoby też sprawdzić w jakiej temperaturze jest kalibrowany. Zdarzają się takie kalibrowane w 16*C, choć większość w Polsce jest kalibrowana w 20*C.
Comment
-
-
Jak piwo za gęste to można dolać soku. W tym wypadku chyba chodzi o brzeczkę.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment