Witam wszystkich forumowiczów. Uwarzyłem piwo, które zamiast 11 miało 16 blg. Zużyłem 2,5 kg słodu na 10 l gotowego piwa. Zacierałem metodą dekokcyjną dwuwarową. Do wysładzania zużyłem 9 l wody. W przepisie, z którego korzystałem zalecano zacieranie metodą infuzyjną, ale wątpię żeby miało to wpływ na gęstość piwa dlatego, że wcześniej zacierałem infuzyjnie i wynik był także zbliżony do 16 blg. Co mogłem zrobić nie tak?
Za gęste piwo
Collapse
X
-
Witam wszystkich forumowiczów. Uwarzyłem piwo, które zamiast 11 miało 16 blg. Zużyłem 2,5 kg słodu na 10 l gotowego piwa. Zacierałem metodą dekokcyjną dwuwarową. Do wysładzania zużyłem 9 l wody. W przepisie, z którego korzystałem zalecano zacieranie metodą infuzyjną, ale wątpię żeby miało to wpływ na gęstość piwa dlatego, że wcześniej zacierałem infuzyjnie i wynik był także zbliżony do 16 blg. Co mogłem zrobić nie tak? -
Gdy za dużo ekstraktu - to się świat nie wali, wystarczy przed fermentacją uzupełnić wodą do żądanego poziomu BLG. Wysładzaj większą ilościa wody do docelowo ok. 9-10 BLG, podczas chmielenia odparuje dużo wody więc i BLG powinno wzrosnąć docelowo do tych 11.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Po tym co piszesz wynikałoby, że masz po prostu znacznie wyższą wydajność, niż założona w przepisie. Inna możliwość to błąd odczytu - czy bailongomierz działa poprawnie? Czy próbka do mierzenia miała temperaturę zbliżoną do 20 stopni i czy uwzględniłeś poprawkę na temperaturę jeśli to nie było dokładnie 20 stopni?JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Z 2,5 kg słodu spokojnie ma prawo wyjść 10 litrów piwa 16 Blg
wystarczy przed fermentacją uzupełnić wodą do żądanego poziomu BLGComment
-
Przy zacieraniu nigdy nie wyjdzie idealnie, bo za dużo spraw leży w rękach piwowara a i sam surowiec przecież różni się od dostawy do dostawy.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-04-13, 13:49.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
-
I wypadałoby też sprawdzić w jakiej temperaturze jest kalibrowany. Zdarzają się takie kalibrowane w 16*C, choć większość w Polsce jest kalibrowana w 20*C.Comment
-
Jak piwo za gęste to można dolać soku.W tym wypadku chyba chodzi o brzeczkę.
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...
-
Channel: Czechy
-
-
Browar w Szklarskiej Porębie zainstalowano w istniejącej "od zawsze" Oberży u Hochoła. To piękny, stary, dwupiętrowy dom znajdujący się pod stałym nadzorem konserwatora zabytków. Budulcem był tu kamień, cegły jak i drewno. Niegdyś funkcjonował tu także hotel, obecnie nie ma...
-
Channel: Dolnośląskie
-
-
13.05.2021 będąc w Poznaniu zabrałem się do Nieczajnej z Jankiem Szałą, który warzy tu kontraktowo. Inaczej czekał by mnie 5 kilometrowy spacer ze stacji PKP Wargowo. Teren gdzie znajduje się browar leży kawałek od wsi i na pierwszy rzut oka budzi mieszane uczucia. Betonowe płoty, siatki...
-
Channel: Browary polskie
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment