Pierwsze warzenie - brewkit Coopers Traditional Draught - prośba o pomoc

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kenar1985
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.04
    • 9

    Pierwsze warzenie - brewkit Coopers Traditional Draught - prośba o pomoc

    Witam bardzo proszę o pomoc to moje drugie podejscie i za pierwszym razem robiłem coopers lager wyszło kwasne i były granaty wiec teraz proszee o rade i pomoc
    Pytanie
    1 MAM BREWKIT COPERS TRADITIONAL DRAUGHT kupiłem do tego Ekstrakt Słodowy Jasy wes masa 1,7 Czy wlewamy całosć i kiedy w tej samej kolejnosci jak bysmy wlewali wode z cukrem
    2 Mam dwa fermentatory jeden z rurką drugi bez czy polecacie dwie fermentacje czy tylko jedna i w którym zaczynać jesli dwie i co potem
    3 Czy drozdzze rozrobic w małej ilosci wody wczesniej
    4 Jak sperawdzic stezenie alkoholu przed fermentacja i potem gdy sie skończył
    Prepraszam za problem i Dzieki za pomoc KOLEDZY
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    #2
    1) zmieszać razem
    2) Ogólnie to fermentować w wiaderku bez kranika. Rurkę możesz sobie darować lub nie ale najpierw poczytaj zanim zadasz pytanie o (nie)bulkaniu proponuję po burzliwej przelać na cichą do drugiego zdezynfekowanego wiaderka (tu rurka będzie bardziej wskazana, ale nie konieczna).
    3) drożdże wsypać do napowietrzonej brzeczki w temp. 20-24*C, nie musisz ich uwadniać, choć niektórzy zalecają.
    4) trzeba zmierzyć BLG ballingometrem przed zadaniem drożdży i zmierzyć BLG po skończeniu fermentacji - poszukaj na forum dlaszych ionformacji.

    Przyłóż się do spraw czystości sprzętu który będzie miał styczność z brzeczką.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • kenar1985
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.04
      • 9

      #3
      Czy WES podgrzewam tak samo jak puszke
      No i czy WES gdy sie go rozgrzeje dolewamy do 2 litrów wrzacej wody i po wystudzeniu dopiero coopersa

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Wszystkie ekstrakty trzeba wsadzić do ciepłej wody z prostej przyczyny: są one bardzo gęste i ułatwi to wylanie ich z puszki
        Można je mieszać razem, nie trzeba na nic czekać.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • kenar1985
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.04
          • 9

          #5
          Dzieki czyli podgrzewam wlewam do wrzatku mieszam dolewam zimnej wody i czekam az temp spadnie do 21-27 stopni
          Dzieki

          Comment

          Przetwarzanie...
          X