Proszę o radę!

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Szlifiera
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.04
    • 6

Proszę o radę!

Witam! Jestem początkujący w temacie wyrobu piwa, dziś chcę warzyć swoją pierwszą brzeczkę z brew-kita. I moje pytanie jest następujące, czy po wymieszaniu syropu z brew kita w 3 litrach wrzątku, mogę kolejne 20 litrów zalać zwykłej wody z kranu czy musi być to woda przegotowana? Dodam że woda u mnie z kranu jest bardzo dobra, ponieważ jest ona z ujścia głębinowego, więc posunął bym się do stwierdzenia że jest lepsza niż kupne minaralne. Tylko czy do wyrobu piwa nie należy stosować tylko przegotowanej ? Dzieki z góry za odpowiedź i Pozdrawiam!
  • Darkman
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.11
    • 133

Woda jaką masz w kranie może być najlepsza, jednak źródłem infekcji może być stan instalacji sanitarnej w domu...
    Nie mam wielkiego doświadczenia, ale na Twoim miejscu do brewkitu zastosowałbym wodę z marketu w 5l butlach i spał spokojnie...

Pozdrawiam i witam na tym zacnym Forum!

Comment

• TomX
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 1035

Możesz dolać kranówy, ale na własne ryzyko. Niektórzy tak robię i jest OK, ale sterylności kranówki nie możesz być pewny - zawsze jakaś parszywa bakteria może się przypałętać, jak nie z wody to z rury albo z końcówki kranu. Jak masz czas i możliwości to bym na Twoim miejscu przegotował tą wodę, żeby pierwsze piwo nie skończyło żywota w kanalizacji.

Comment

• jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

Lej zimną z kranu.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

• anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

Lej z kranu
          Mniej książków więcej piwa

Comment

• Szlifiera
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.04
            • 6

W takim razie zrobię eksperyment jedną brzeczkę zrobię z kranówki a za tydzień z przegotowanej. Jeżeli ta z kranówki będzie w porządku to w dużym stopniu mi to przyspieszy proces przygotowania brzeczki. Jako pierwszą zrobię z kranu z racji takiej, że jeszcze kupa przygotowań do świąt, więc w ten sposób zaoszczędzę czas, a za tydzień zrobimy z przegotowanej

dzięki i pozdrawiam! Wesołych świąt i smacznego jajka oczywiście przy domowym piwku!

Comment

Przetwarzanie...
            X