Zacieranie infuzyjne a dekokcyjne

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

    #1

    Zacieranie infuzyjne a dekokcyjne

    Zamierzam uwarzyć weizenbocka z zestawu CP.
    Troszkę boję się zacierania dekokcyjnego i też mam średnie do tego warunki.
    Czytam sobie forum i widzę różne opinie na temat dekokcji. Jedni są za mówiąc o różnych posmakach piwa, a inni piszą, że stosowaną tę metodę dawniej, kiedy słody było trudniej żeśrutować i te grube trzeba zagotować.

    Powiedzcie doświadczeni czy rzeczywiście wyczuwalne są tak duże różnice w smaku (jak i w wydajności) pomiędzy stosowaniem metody dekokcyjnej a infuzyjnej? Czy rzeczywiście warto się w to babrać?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    Jeśli nie masz warunków daj sobie spokój
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • LeoxxX
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.03
      • 224

      #3
      Kiedyś czytałem piwne historie użytkownika powyżej i przy dekokcji uzyskał z 6,3kg 41l, a wszyscy byli zachwyceni

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        To nie jest gra w numerki.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • Maciucha67
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.05
          • 128

          #5
          A jakie wówczas zastosować przerwy?
          Rozumiem, że ferulikową (48-44°C) - jak długą, a dalej?

          Comment

          • TomX
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 1035

            #6
            Ja bym nie fetyszyzował dekokcji. 3 razy się w to bawiłem i jedyne, co osiągnąłem to wydajność większa o 5%, bo w smaku nic dobrego z tego powodu nie zauważyłem. Może jakby ktoś był świetnym piwowarem i robił doskonałe piwa, które degustowałby świetny sensoryk, to wtedy wpływ dekokcji byłby zauważalny.

            Według mnie te wątpliwe korzyści nie są warte dodatkowej roboty, ale pewnie dopóki nie spróbujesz to nie uwierzysz

            Comment

            • bimbelt
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.12
              • 197

              #7
              Dekokcja, poza wydajnością, na pewno pozytywnie wpłynie na pianę i kolor piwa. Do tego może dodać treściwości i większej ilości karmelowych posmaków. W przypadku weizenbock'a może się opłacić. Nie wiem jakie masz warunki, ale ja sobie świetnie radzę na zwykłej kuchence gazowej. Zacieram w dużym garze 40L, a dekokcję robię w mniejszym 12L. Oba mieszczą się w jednym czasie na kuchence. Przyznam, że na początku proces mnie też przerażał, ale za drugim/trzecim razem szło mi już bardzo sprawnie. Jak sobie wszystko opanujesz na spokojnie, to nawet nie musi trwać jakoś specjalnie dłużej od zacierania infuzyjnego.

              Najlepiej spróbuj i oceń sam.
              Piwolog radzi...
              Piwo Domowe na Facebooku
              Szczeciński Konkurs Piw Domowych

              Comment

              • wogosz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.12
                • 1007

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bimbelt
                Dekokcja, poza wydajnością, na pewno pozytywnie wpłynie na pianę i kolor piwa.
                Wytłumacz co to jest: "pozytywny wpływ na kolor". Jakie będzie to piwo, jasne czy ciemne? Z tą pianą to też nie tak prosto. Zastosowanie dekokcji nie jest gwarantem dobrej piany.
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bimbelt
                Do tego może dodać treściwości i większej ilości karmelowych posmaków
                Treściwość będzie raczej mniejsza ze względu na daleko posunięty rozkład węglowodanów. Zmienić się może profil smakowy, ale skąd się ma wziąć karmel? Posmaki chlebowe, melanoidowe to tak, ale karmelowe?
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bimbelt
                Jak sobie wszystko opanujesz na spokojnie, to nawet nie musi trwać jakoś specjalnie dłużej od zacierania infuzyjnego.
                Niestety musi trwać dłużej i wymaga więcej energii. Głównie z tych względów przemysł zrezygnował z tej metody.

                Comment

                • Maciucha67
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.05
                  • 128

                  #9
                  To powiedzcie proszę, jakie przerwy zastosować w metodzie infuzyjnej dla mojego weizenbocka.

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10795

                    #10
                    upsss
                    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-04-24, 21:45.
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10795

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                      Masz medalowe z dekokcją i bez
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Maciucha67
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.05
                        • 128

                        #12
                        Wielkie dzięki

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • darekd
                          Jadrníček, Náměšťák 12%
                          darekd
                          Browarek z miejscowości Náměšť na Hané znajdującym się w okolicach Ołomuńca. Ta nizinna, środkowa część Moraw nosi nazwę Haná lub Hanácko i znana jest m.in. z upraw jęczmienia przeznaczonego na produkcję słodu.

                          Więcej o browarze:
                          https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-gdzie/knajp...
                          2024-11-02, 00:06
                        • nuker44
                          Zacieranie - Kolor Zacieru
                          nuker44
                          Witam, przed chwila skonczylem zacieranie i piwo ma kolor mataliczny/szary. Warzyłem weizena ze słodów z strzegomu. Jest to moja pierwsza warka z zacieraniem dlatego zadziwił mnie kolor. Czy taki kolor jest normalny ? jest sens wogole to chmielic i zadawać drożdze ?

                          Składniki: ...
                          2016-08-29, 21:02
                        • e-prezes
                          Browar Bałtów, Porter Bałtowski
                          e-prezes
                          Wszystkie piwa, łącznie z brzeczkowym napojem mają oprawę (i ety) związaną z dinoparkiem. To jest produkt poza główną linią i raczej tylko dlatego, że po sezonie, gdy nie ma takiego przerobu piw do jedzenia był czas (i wolne tanki), by urzeczywistnić marzenie piwowara na coś ekstra. Niestety...
                          2023-09-11, 16:15
                        • Anahan89
                          Pszeniczne a zacieranie na lenia
                          Anahan89
                          Hej, mam pytanie odnosnie zacierania pszenicznego na tzw. Lenia. Czy piwo wyjdzie?. Slyszalem ze wazna jest ta przerwa ferulikowa ktora wyciaga te charakterystyczne aromaty, a wygodniej byloby mi poprostu sypnac slod i odczekać te kilkadziesiat minut. Prosze o wasze porady, opinie jak widzicie sens...
                          2018-01-23, 09:20
                        • kurek93
                          Pszenica z błędami.
                          kurek93
                          Witam.
                          Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                          • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                          • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                          • słód Weyermann®
                          ...
                          2023-01-13, 10:28
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...