Witam proszę o pomoc. W sobote nastawiłem warke z Wesa-a 1.7 ekstraktu nachmielonego plus 1,7 ekstraktu słodowego.Po kilku godzinach nastąpiła fermentacja i trwała do dziś rano.pczątkowe blg wynosiło 12 a dzisiaj 3,5 wiec piwko zlałem na cichą.I tu moje pytanie czy nie za szybko odfermentowało czy dobrze zrobiłem z przelałem na cichą czy lepiej zabutelkować.
WES piwo jasne II
Collapse
X
-
Piwo jasne - pomocy
Witam proszę o pomoc. W sobote nastawiłem warke z Wesa-a 1.7 ekstraktu nachmielonego plus 1,7 ekstraktu słodowego.Po kilku godzinach nastąpiła fermentacja i trwała do dziś rano.pczątkowe blg wynosiło 12 a dzisiaj 3,5 wiec piwko zlałem na cichą.I tu moje pytanie czy nie za szybko odfermentowało czy dobrze zrobiłem z przelałem na cichą czy lepiej zabutelkować.
-
-
1) Jaka temperatura fermentacji i jakie drożdże? Choć raczej ekstrakty i brewkity łatwo (szybko) fermentują.
2) Po co ten pośpiech? To może od razu do gardła? Brewkity i ekstrakty odfermentowują nisko, więc w butelkach mogło by jeszcze odfermentować np 2blg i byś musiał do nich podchodzić w stroju sapera...
Tydzień burzliwej piwu nie zaszkodzi, a jako że pod koniec drożdże zwalniają pracę, więc aż tak ich pracy nie widać. Teraz bardzo możliwe, że zamiast cichej będziesz miał drugą burzliwą. Cierpliwości! Natura niech w spokoju nad piwem pracuje, a ty, jeśli czujesz pragnienie napij się jakiegoś innego.
Comment
-
Comment