Witam proszę o pomoc. W sobote nastawiłem warke z Wesa-a 1.7 ekstraktu nachmielonego plus 1,7 ekstraktu słodowego.Po kilku godzinach nastąpiła fermentacja i trwała do dziś rano.pczątkowe blg wynosiło 12 a dzisiaj 3,5 wiec piwko zlałem na cichą.I tu moje pytanie czy nie za szybko odfermentowało czy dobrze zrobiłem z przelałem na cichą czy lepiej zabutelkować.
WES piwo jasne II
Collapse
X
-
Piwo jasne - pomocy
Witam proszę o pomoc. W sobote nastawiłem warke z Wesa-a 1.7 ekstraktu nachmielonego plus 1,7 ekstraktu słodowego.Po kilku godzinach nastąpiła fermentacja i trwała do dziś rano.pczątkowe blg wynosiło 12 a dzisiaj 3,5 wiec piwko zlałem na cichą.I tu moje pytanie czy nie za szybko odfermentowało czy dobrze zrobiłem z przelałem na cichą czy lepiej zabutelkować. -
1) Jaka temperatura fermentacji i jakie drożdże? Choć raczej ekstrakty i brewkity łatwo (szybko) fermentują.
2) Po co ten pośpiech? To może od razu do gardła? Brewkity i ekstrakty odfermentowują nisko, więc w butelkach mogło by jeszcze odfermentować np 2blg i byś musiał do nich podchodzić w stroju sapera...
Tydzień burzliwej piwu nie zaszkodzi, a jako że pod koniec drożdże zwalniają pracę, więc aż tak ich pracy nie widać. Teraz bardzo możliwe, że zamiast cichej będziesz miał drugą burzliwą. Cierpliwości! Natura niech w spokoju nad piwem pracuje, a ty, jeśli czujesz pragnienie napij się jakiegoś innego.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam wszystkich,
Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
W ostatni weekend w Rumii otworzył podwoje Browar Miejski Pompa. Budynek podobno dawnej przepompowni znajduje się niecałe 10 minut spacerkiem od stacji kolejowej. Na środku lokalu jest szyba w podłodze z widokiem na fermentory. Aktualnie są cztery piwa: pils, lager, pszeniczne i ciemne (podobno...
-
Channel: Pomorskie
2025-02-11, 20:31 -
-
DNIPA 18 ekstraktu, 8vol, tylko dwa chmiele. Plusy tego piwa (poza ceną w Lidl'u)-ładny winogronowy zapach na wejściu, poza tym jest passiflora, rozmaryn, wanilia, sok z pomarańczy, nuta dolna trochę jałowcowej żywicy i kosaćca, w sumie las, w tym przypadku, las deszczowy. W smaku niestety bardzo...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-18, 09:30 -
-
Nie wiem gdzie oni warzą swoje piwa, to jakaś bardzo strzeżona tajemnica chyba.
Belgian DIPA,
18% ekstr.,
7,5% alk.
Chmiele: Kohatu, Rakau i Motueka
https://browargwarek.pl/beer-type/contrasts-sage/
Aromat - głównie chmielowy...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-14, 00:37 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment