WES piwo jasne II

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lulek-123
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.03
    • 3

    #1

    WES piwo jasne II

    Witam proszę o pomoc. W sobote nastawiłem warke z Wesa-a 1.7 ekstraktu nachmielonego plus 1,7 ekstraktu słodowego.Po kilku godzinach nastąpiła fermentacja i trwała do dziś rano.pczątkowe blg wynosiło 12 a dzisiaj 3,5 wiec piwko zlałem na cichą.I tu moje pytanie czy nie za szybko odfermentowało czy dobrze zrobiłem z przelałem na cichą czy lepiej zabutelkować.
  • lulek-123
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.03
    • 3

    #2
    Piwo jasne - pomocy

    Witam proszę o pomoc. W sobote nastawiłem warke z Wesa-a 1.7 ekstraktu nachmielonego plus 1,7 ekstraktu słodowego.Po kilku godzinach nastąpiła fermentacja i trwała do dziś rano.pczątkowe blg wynosiło 12 a dzisiaj 3,5 wiec piwko zlałem na cichą.I tu moje pytanie czy nie za szybko odfermentowało czy dobrze zrobiłem z przelałem na cichą czy lepiej zabutelkować.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10806

      #3
      Jest OK ale tak profilaktycznie zapytaj jeszcze na piwo.org
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • TomX
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 1035

        #4
        butelkuj za tydzień.

        Comment

        • Gabe
          Porucznik Browarny Tester
          • 2010.03
          • 405

          #5
          1) Jaka temperatura fermentacji i jakie drożdże? Choć raczej ekstrakty i brewkity łatwo (szybko) fermentują.
          2) Po co ten pośpiech? To może od razu do gardła? Brewkity i ekstrakty odfermentowują nisko, więc w butelkach mogło by jeszcze odfermentować np 2blg i byś musiał do nich podchodzić w stroju sapera...
          Tydzień burzliwej piwu nie zaszkodzi, a jako że pod koniec drożdże zwalniają pracę, więc aż tak ich pracy nie widać. Teraz bardzo możliwe, że zamiast cichej będziesz miał drugą burzliwą. Cierpliwości! Natura niech w spokoju nad piwem pracuje, a ty, jeśli czujesz pragnienie napij się jakiegoś innego.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Axl2
            Słodkie piwo z ekstraktu
            Axl2
            Witam wszystkich,

            Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...
            2023-11-12, 22:50
          • Grbuy
            Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
            Grbuy
            Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
            2023-11-30, 21:57
          • AaLeX
            Frankfurter Brauhaus, Schultenbräu Export
            AaLeX
            Piwo robione dla sieci Aldi w Niemczech i tylko tam do kupienia. Alkohol 5,4%. Cena 0,55ct/puszka. W butelce nie występuje. Zresztą w sklepach Aldi w Niemczech brak piw w szklanych butelkach. Są tylko opakowania zwrotne typu plastik i aluminium. Ekstraktu brak. Skład: woda, słód, chmiel. Barwa...
            2025-03-12, 16:30
          • Javox
            Radegast, Rázná 10
            Javox
            Zawartość alko mamy na poziomie 4.1% z ekstraktu 10*, IBU 30.
            Chmiele: Saaz średnio-wczesny czerwony, Sládek i Saaz późny.

            Piana - spora na początku potem pełna warstewka.
            Lacing - trochę było.
            Gaz - średni.
            Barwa - złoty bursztyn.
            Aromat - mineralna...
            2025-03-05, 18:44
          • Ahumba
            Rumia, Hallera 2, Browar Miejski Pompa
            Ahumba
            W ostatni weekend w Rumii otworzył podwoje Browar Miejski Pompa. Budynek podobno dawnej przepompowni znajduje się niecałe 10 minut spacerkiem od stacji kolejowej. Na środku lokalu jest szyba w podłodze z widokiem na fermentory. Aktualnie są cztery piwa: pils, lager, pszeniczne i ciemne (podobno...
            2025-02-11, 21:31
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...