WES piwo jasne II

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lulek-123
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.03
    • 3

WES piwo jasne II

Witam proszę o pomoc. W sobote nastawiłem warke z Wesa-a 1.7 ekstraktu nachmielonego plus 1,7 ekstraktu słodowego.Po kilku godzinach nastąpiła fermentacja i trwała do dziś rano.pczątkowe blg wynosiło 12 a dzisiaj 3,5 wiec piwko zlałem na cichą.I tu moje pytanie czy nie za szybko odfermentowało czy dobrze zrobiłem z przelałem na cichą czy lepiej zabutelkować.
  • lulek-123
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.03
    • 3

Piwo jasne - pomocy

Witam proszę o pomoc. W sobote nastawiłem warke z Wesa-a 1.7 ekstraktu nachmielonego plus 1,7 ekstraktu słodowego.Po kilku godzinach nastąpiła fermentacja i trwała do dziś rano.pczątkowe blg wynosiło 12 a dzisiaj 3,5 wiec piwko zlałem na cichą.I tu moje pytanie czy nie za szybko odfermentowało czy dobrze zrobiłem z przelałem na cichą czy lepiej zabutelkować.

Comment

• anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10795

Jest OK ale tak profilaktycznie zapytaj jeszcze na piwo.org
      Mniej książków więcej piwa

Comment

• TomX
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 1035

butelkuj za tydzień.

Comment

• Gabe
          Porucznik Browarny Tester
          • 2010.03
          • 405

1) Jaka temperatura fermentacji i jakie drożdże? Choć raczej ekstrakty i brewkity łatwo (szybko) fermentują.
          2) Po co ten pośpiech? To może od razu do gardła? Brewkity i ekstrakty odfermentowują nisko, więc w butelkach mogło by jeszcze odfermentować np 2blg i byś musiał do nich podchodzić w stroju sapera...
          Tydzień burzliwej piwu nie zaszkodzi, a jako że pod koniec drożdże zwalniają pracę, więc aż tak ich pracy nie widać. Teraz bardzo możliwe, że zamiast cichej będziesz miał drugą burzliwą. Cierpliwości! Natura niech w spokoju nad piwem pracuje, a ty, jeśli czujesz pragnienie napij się jakiegoś innego.

Comment

Related Topics

Collapse

• Axl2
            Słodkie piwo z ekstraktu
            Axl2
            Witam wszystkich,

Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...
            2023-11-12, 21:50
          • Grbuy
            Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
            Grbuy
            Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
            2023-11-30, 20:57
          • Ahumba
            Rumia, Hallera 2, Browar Miejski Pompa
            Ahumba
            W ostatni weekend w Rumii otworzył podwoje Browar Miejski Pompa. Budynek podobno dawnej przepompowni znajduje się niecałe 10 minut spacerkiem od stacji kolejowej. Na środku lokalu jest szyba w podłodze z widokiem na fermentory. Aktualnie są cztery piwa: pils, lager, pszeniczne i ciemne (podobno...
            2025-02-11, 20:31
          • Petitpierre
            Funky Fluid, Game Over Invasion
            Petitpierre
            DNIPA 18 ekstraktu, 8vol, tylko dwa chmiele. Plusy tego piwa (poza ceną w Lidl'u)-ładny winogronowy zapach na wejściu, poza tym jest passiflora, rozmaryn, wanilia, sok z pomarańczy, nuta dolna trochę jałowcowej żywicy i kosaćca, w sumie las, w tym przypadku, las deszczowy. W smaku niestety bardzo...
            2025-01-18, 09:30
          • darekd
            ? [Gwarek], Sage
            darekd
            Nie wiem gdzie oni warzą swoje piwa, to jakaś bardzo strzeżona tajemnica chyba.

Belgian DIPA,

18% ekstr.,
            7,5% alk.

Chmiele: Kohatu, Rakau i Motueka

https://browargwarek.pl/beer-type/contrasts-sage/

Aromat - głównie chmielowy...
            2025-01-14, 00:37
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...