Fermentacja burzliwa - drożdże na powierzchni, brak piany

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mihai
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.02
    • 186

    Fermentacja burzliwa - drożdże na powierzchni, brak piany

    Zadałem 48 godzin temu brzeczkę 12blg ogrzaną w 22 stopniach wcześniej gęstwą Wyeast 1098 British Ale. Fermentor stoi w temperaturze pokojowej. Na powierzchni zamiast piany pojawił się korzuszek z takich jakby płatków drożdży ilość piany śladowa. Zastanwiam się czy fermentacja ruszyła właściwie czy powinienem dodać jeszcze gęstwy. Może ktoś miał podobna sytuację?
  • endrio
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.10
    • 222

    #2
    Myślę, że dobrze jest i "Będzie Pan zadowolony"

    Comment

    • TomX
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 1035

      #3
      Zdarzało mi się tak, że najpierw drożdże wychodziły na wierzch w postaci płatów, a po kilku godzinach fermentacja ruszała jak szalona. Gdyby drożdżom było źle, to by opadły na dno

      Comment

      • Mihai
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.02
        • 186

        #4
        Dzięki za pociechę, będę spał spokojniej

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Żeby sprawdzić czy fermentacja "ruszyła", najlepiej sprawdzić gęstość brzeczki ballingometrem.

          Comment

          • Mihai
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.02
            • 186

            #6
            Sytuacja opanowana Dziś rano pojawiła się niewysoka warstwa piany na ok 1 cm, przykryta gęstym korzuchem drożdży, Blg spadło do 10.
            W mojej dwudziestoparo warkowej karierze spotkałem się pierwszy raz z takimi objawami fermentacji.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X