Fermentacja burzliwa - drożdże na powierzchni, brak piany

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mihai
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.02
    • 186

    #1

    Fermentacja burzliwa - drożdże na powierzchni, brak piany

    Zadałem 48 godzin temu brzeczkę 12blg ogrzaną w 22 stopniach wcześniej gęstwą Wyeast 1098 British Ale. Fermentor stoi w temperaturze pokojowej. Na powierzchni zamiast piany pojawił się korzuszek z takich jakby płatków drożdży ilość piany śladowa. Zastanwiam się czy fermentacja ruszyła właściwie czy powinienem dodać jeszcze gęstwy. Może ktoś miał podobna sytuację?
  • endrio
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.10
    • 222

    #2
    Myślę, że dobrze jest i "Będzie Pan zadowolony"

    Comment

    • TomX
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 1035

      #3
      Zdarzało mi się tak, że najpierw drożdże wychodziły na wierzch w postaci płatów, a po kilku godzinach fermentacja ruszała jak szalona. Gdyby drożdżom było źle, to by opadły na dno

      Comment

      • Mihai
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.02
        • 186

        #4
        Dzięki za pociechę, będę spał spokojniej

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Żeby sprawdzić czy fermentacja "ruszyła", najlepiej sprawdzić gęstość brzeczki ballingometrem.

          Comment

          • Mihai
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.02
            • 186

            #6
            Sytuacja opanowana Dziś rano pojawiła się niewysoka warstwa piany na ok 1 cm, przykryta gęstym korzuchem drożdży, Blg spadło do 10.
            W mojej dwudziestoparo warkowej karierze spotkałem się pierwszy raz z takimi objawami fermentacji.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 09:28
            • klim55
              Fermentacja burzliwa - brak piany
              klim55
              Witam,

              W poniedziałek wstawiłem swoją drugą warkę z brewkita - tym razem padło na Silesian Porter. Fermentacja wystartowała w ciągu 4h i przez dwie doby wydobywała się bardzo duża ilość CO2 jednak praktycznie w ogóle nie było piany ( zaobserwowałem jedynie krążki ciemnej...
              2017-07-20, 16:25
            • Smakoszpiwa96
              Czy wszystko okej?
              Smakoszpiwa96
              Cześć,
              Tydzień temu z niedzieli na poniedziałek przygotowałem swoją pierwszą brzeczke. Po około 24h drożdże wystartowały, wszystko przebiegało na moje oko w porządku. Dzisiaj sprawdzając, jak się sprawy mają zauważyłem, że na powierzchni pływają fusy coś Ala martwe drożdże,...
              2020-02-17, 18:46
            • Magyars
              Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
              Magyars
              Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

              50% słód pszeniczny
              50% słód pilzeński
              Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
              Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

              BLG początkowe...
              2019-12-17, 08:06
            • dadek
              Czechy, Nová Paka, Pivovarská 400, Pivovar Nová Paka
              dadek
              Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...
              2022-07-02, 01:16
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...