Nalot na powierzchni piwa.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Chmielo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.01
    • 128

    Nalot na powierzchni piwa.

    Witam wszystkich!

    Nawarzyłem coś, co w założeniu miało być altem, ale raczej go nie przypomina. Ostatnio - po 10 miesiącach leżakowania wyciągnąłem z piwniczki ostatnie butelki i zauważyłem na powierzchni piwa coś podobnego do tego, co powstaje na powierzchni ostygniętej herbaty. W związku z tym mam parę pytań:
    1. Co to jest?
    2. Skąd to się bierze?
    3. Jaki ma wpływ na piwo?
    4. Jak tego unikać?
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    U mnie na herbacie nalot nie powstaje. No chyba, że po 10 miesiącach . Za mało danych aby coś konkretnie powiedzieć, czy owy nalot osadza się na szyjce butelki? Był wcześniej ?
    Może to tlenowce, ile nalewałeś do butelek (jak wysoko) z pianką przy rozlewie czy bez?

    Comment

    • Chmielo
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.01
      • 128

      #3
      To wygląda jak olej rozlany na powierzchni wody, ale bez kolorów. Na butelcee nie ma nalotu. Piwo nalewane było bez pianki do wysokości ok. 5 cm od końca szyjki.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chmielo Wyświetlenie odpowiedzi
        To wygląda jak olej rozlany na powierzchni wody, ale bez kolorów. Na butelcee nie ma nalotu. Piwo nalewane było bez pianki do wysokości ok. 5 cm od końca szyjki.
        Pomimo bujnej wyobraźni nie widzę tego , znaczy nie spotkałem się z niczym co pasuje do Twojego opisu (może fotkę zrób). Może ktoś z forumowiczów się spotkał z takim zjawiskiem?

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Na 99% tlenowce.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Maciucha67
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.05
            • 128

            #6
            Też zauważyłem w niektórych butelkach taką jakby błonkę (rzeczywiście podobną do tej na herbacie, która trochę postoi). Nie zauważyłem jednak jakiejś specjalnej zmiany w smaku piwa.

            Jeśli to tlenowce to jaki mogą mieć wpływ na piwo i jak tego unikać?
            Skąd to się w ogóle bierze?

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Bierze się z powietrza.

              Zwykle nie wpływa znacząco na smak piwa.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              Przetwarzanie...
              X