Nalot na powierzchni piwa.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Chmielo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.01
    • 128

    #1

    Nalot na powierzchni piwa.

    Witam wszystkich!

    Nawarzyłem coś, co w założeniu miało być altem, ale raczej go nie przypomina. Ostatnio - po 10 miesiącach leżakowania wyciągnąłem z piwniczki ostatnie butelki i zauważyłem na powierzchni piwa coś podobnego do tego, co powstaje na powierzchni ostygniętej herbaty. W związku z tym mam parę pytań:
    1. Co to jest?
    2. Skąd to się bierze?
    3. Jaki ma wpływ na piwo?
    4. Jak tego unikać?
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    U mnie na herbacie nalot nie powstaje. No chyba, że po 10 miesiącach . Za mało danych aby coś konkretnie powiedzieć, czy owy nalot osadza się na szyjce butelki? Był wcześniej ?
    Może to tlenowce, ile nalewałeś do butelek (jak wysoko) z pianką przy rozlewie czy bez?

    Comment

    • Chmielo
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.01
      • 128

      #3
      To wygląda jak olej rozlany na powierzchni wody, ale bez kolorów. Na butelcee nie ma nalotu. Piwo nalewane było bez pianki do wysokości ok. 5 cm od końca szyjki.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chmielo
        To wygląda jak olej rozlany na powierzchni wody, ale bez kolorów. Na butelcee nie ma nalotu. Piwo nalewane było bez pianki do wysokości ok. 5 cm od końca szyjki.
        Pomimo bujnej wyobraźni nie widzę tego , znaczy nie spotkałem się z niczym co pasuje do Twojego opisu (może fotkę zrób). Może ktoś z forumowiczów się spotkał z takim zjawiskiem?

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Na 99% tlenowce.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Maciucha67
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.05
            • 128

            #6
            Też zauważyłem w niektórych butelkach taką jakby błonkę (rzeczywiście podobną do tej na herbacie, która trochę postoi). Nie zauważyłem jednak jakiejś specjalnej zmiany w smaku piwa.

            Jeśli to tlenowce to jaki mogą mieć wpływ na piwo i jak tego unikać?
            Skąd to się w ogóle bierze?

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Bierze się z powietrza.

              Zwykle nie wpływa znacząco na smak piwa.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • pebejot
                Bułgaria, Płowdiw, Iztoczen 69, Piwowarnica FRIK&S
                pebejot
                Browar restauracyjny zbudowany na podwalinach historycznego i chyba pierwszego bułgarskiego browaru Kamienica, który wyburzono przed kilkoma laty.
                Pamiątką po Kamienicy jest komin, który dominuje nad wielkim kompleksem nowego browaru restauracyjnego o powierzchni 1690 m2.
                Z dworca kolejowego...
                2024-09-07, 15:07
              • e-prezes
                Biały, Kawowa Pokusa
                e-prezes
                4,5 % alk. (pewnie z racji laktozy gęstości nie podali). Termin do 20.04.2025

                Akurat za milk stoutami nie przepadam i pewnie dlatego nie będę obiektywny. Stouty wszelakie jednak lubię i co jakiś czas do milka wracam.

                Już po nalaniu piana znika do zera, nagazowanie minimalne...
                2025-02-12, 15:35
              • dadek
                Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
                dadek
                Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
                2025-02-12, 02:28
              • darekd
                Kaiser Bräu, Veldensteiner Kräusen Helles
                darekd
                Duży browar z bawarskiej Środkowej Frankonii.

                Kräusen powstaje gdy do już gotowego piwa dodajemy młode jeszcze fermentujące piwo do dalszego dojrzewania w zbiorniku.
                Jest niefiltrowane

                11,6% ekstr.
                5,1% alk.

                https://www.veldensteiner.de/kraeusen-he...
                2024-12-16, 22:49
              • Javox
                North Brewing, Other Eyes
                Javox
                Hazy IPA z alko 6.0%

                Chmiele: Mosaic Cryo, Strata, Eclipse, HBC586.

                Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
                Lacing - sporo.
                Gaz - średni.
                Barwa - jasny, żółto pomarańczowy.
                Aromat - cytrusy, Mosaic, ananas.
                Smak - dość...
                2024-12-09, 15:14
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...