Brew-Kit Coopers Real Ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wojo1984
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.05
    • 6

    Brew-Kit Coopers Real Ale

    Witam

    Tytułowego brew-kita rozlałem do dwóch balonów o poj. 10 i 20 litrów. Zachowałem proporcje koncentratu, wody jak również drożdży przy zalewaniu balonów. Włożyłem rurkę i start. Fermentacja ruszyła z kopyta równocześnie w obu balonach. W 20 litrowym po 6 dniach przestało bulkać - w 7 dniu przelałem do butelek, w 10 litrowym bulka nadal, to już 8 dzień. Temperatura stała 21C. Niestety nie mam cukromierza - jest w drodze.

    pytania:

    1. W butelkach z 20 lit. balonu jest niewielki biały osad na dnie, zachowałem odległość rurki od dna podczas zlewania jak również nie wzburzyłem balonu. Czy osad występuje normalnie w tym sposobie uzyskiwania piwa?
    2. Do produkcji użyłem wody źródlanej z ujęcia ogólnodostępnego, przebadanego, w którym zaopatruje się w wodę połowa okolicy (śląska kranówa nadaje się do mycia samochodu lub podlewania kwiatków), nie przegotowywałem. Czy taka woda może zawierać coś co nie będzie obojętne dla procesu fermentacji ??

    pozdrawiam

    Wojtas
    Last edited by wojo1984; 2011-05-01, 11:47.
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #2
    Osad jest normalny, to drożdże, nigdy w piwie domowym nie pozbędziesz się ich całkowicie.

    I po raz kolejny przypominam, że bulkanie to nie wskaźnik przebiegu fermentacji!! Nie można w sposób pewny sprawdzić, czy fermentacja się skończyła, bez pomiaru Blg! Kontroluj nagazowanie w tych butelkach, bo według mnie zdecydowanie pośpieszyłeś się z butelkowaniem.

    Comment

    • wojo1984
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.05
      • 6

      #3
      Cukromierz jest już w drodze, miałem na niego poczekać i dopiero zacząć, lecz cuż, zwykła ludzka niecierpliwość. .

      Rozumiem żę jest możliwość iż fermentacja burzliwa dalej będzie przebiegać już w zakapslowanych butelkach. Czy poza drastycznym wzrostem ciśnienia w butelkach będzie ten proces miał wpływ na smak piwa??
      Last edited by wojo1984; 2011-05-01, 14:03.

      Comment

      • TomX
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 1035

        #4
        Na smak samego piwa raczej nie, ale butelkując - de facto w trakcie lub tuż po zakończeniu fermentacji będziesz miał w butelkach bardzo dużo osadu drożdżowego, który lekko wpływa na smak (jedni lubią piwo z drożdżami, innym to przeszkadza, kwestia indywidualna). Bardziej niebezpieczne jet to, że możesz mieć tzw. granaty - butelki wybuchające jak pociski odłamkowe pod wpływem nadmiernego ciśnienia. Sprawdzaj co kilka dni nagazowanie w butelkach przy okazji konsumpcji, jak zacznie być zdecydowanie za duże to butelki na noc do lodówki, potem leciutko podważyć kapsel aż "syknie" i ponownie docisnąć kapslownicą.

        Oczywiście wcale nie musisz mieć granatów, ostrzegam tylko, że jest taka możliwość, żebyś się nie zdziwił...

        Comment

        Przetwarzanie...
        X