Weizenbock i jego odfermentowanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

    Weizenbock i jego odfermentowanie

    Witajcie!
    Pierwszy raz warzę piwo o wyższej gęstości niż tradycyjne (weizenbock 17Blg na WB-06). Po 8. dniach w 20°C odfermentowało do 5Blg czyli ponad zalecane 1/3. Czy to piwo jeszcze przetrzymać na burzliwej czy zlać na cichą? Czy takie piwa też powinny odfermentować do 2-3Blg?
    Ile dać glukozy do refermentacji przy takiej gęstości?
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Przy WB-06 zlej na cichą to szalone drożdże, odfermentowanie zależy od temperatur zacierania więc trudno powiedzieć kiedy jest definitywnie koniec. Ogólnie zakłada się stały pomiar BLG przez kilka dni z rzędu.

    Comment

    • Maciucha67
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 128

      #3
      Dzięki, jutro zleję.
      A ile dać glukozy jeśli niżej nie zejdzie?

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #4
        Poszukaj programików obliczania surowca do refermentacji, bardzo pomagają. Pierwszy lepszy tutaj

        Comment

        • bimbelt
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.12
          • 197

          #5
          Ja bym przelewał już na cichą. Całkiem możliwe, że niżej już nie zejdzie. Dla świętego spokoju możesz wydłużyć cichą do 10-14 dni.
          Piwolog radzi...
          Piwo Domowe na Facebooku
          Szczeciński Konkurs Piw Domowych

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Przy 5 blg powinno jeszcze zejść ale nie koniecznie przy nastawie 17blg, 3g na butelkę bym dał, wszystko zależy od tego w jakiej temperaturze i jak długo chcesz trzymać to piwo. Polecam zabutelkować 1 peta 0,5 litra dla kontroli ciśnienia z zewnątrz mi już pety dzwoniły jak ze szkła, jest gdzieś plik na forum.

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #7
              Znalazłem dźwięk przesadnego nagazowania jest w załączniku. Programik pomocny jednak WB-06 są wyjątkowo upierdliwe o czym było dość głośno jak się pokazały na rynku.
              Podczas cichej wstaw do chłodniejszego miejsca o 2-5 stopni C.

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                Poszukaj programików obliczania surowca do refermentacji, bardzo pomagają. Pierwszy lepszy tutaj
                Uwaga, sugerowane poziomy nagazowania dla pszenic w tym kalkulatorze są niebezpiecznie wysokie!

                Poprawiony i zaktualizowany kalkulator jest do pobrania z mojej narzędziowni (plik bp0.html - otwiera się w każdej przeglądarce WWW).
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                Przetwarzanie...
                X