Witajcie, w czwartek wzięlam sie za warzenie pierwszego piwa. Zakupiłam zestaw
- słód pilzneński Weyermann 3,7 kg,
- słód pszeniczny Weyermann 0,5 kg,
- chmiel Hallertau Spalt Select 60 g (granulat),
- drożdże górnej fermentacji Safbrew S-33 11,5 g,
cały dzień mi się z tym zeszło...zasypałam drożdze no i dzisiaj juz nie ma piany i zastanawiam sie kiedy butelkowac?
BLG w rezultacie nie zmierzyłam, bo popsuł mi sie cukromierz,a dopiero jutro wybiore sie do lodzi po nowy...
posiadam fermentator z kranikiem wiec gdy bede przelewac w butelki to poczatkowo zleci mi "geste piwo' wlac je do srodka czy wylac w kanał?
a no i nie wiem jaki powinien byc zapach tego piwa ale pachnie troszke kwasno, w smaku duza gorycz.
- słód pilzneński Weyermann 3,7 kg,
- słód pszeniczny Weyermann 0,5 kg,
- chmiel Hallertau Spalt Select 60 g (granulat),
- drożdże górnej fermentacji Safbrew S-33 11,5 g,
cały dzień mi się z tym zeszło...zasypałam drożdze no i dzisiaj juz nie ma piany i zastanawiam sie kiedy butelkowac?
BLG w rezultacie nie zmierzyłam, bo popsuł mi sie cukromierz,a dopiero jutro wybiore sie do lodzi po nowy...
posiadam fermentator z kranikiem wiec gdy bede przelewac w butelki to poczatkowo zleci mi "geste piwo' wlac je do srodka czy wylac w kanał?
a no i nie wiem jaki powinien byc zapach tego piwa ale pachnie troszke kwasno, w smaku duza gorycz.
Comment