Chcę zrobić piwo z brewkita z ekstraktem.Czy dobrze rozumiem sposób produkcji?Obydwa ekstrakty zagotować w ok 3 l wody.Potem zalać zwykłą wodą zimną z kranu(jeśli mam dobrą) do objętości 20 litrów.Nie gotować więcej.Schłodzić do 20 st.,zasypać drożdżami i odstawić do fermentacji?
Brewkit
Collapse
X
-
Ja bym tak zrobił , jakie masz te ekstrakty i ile chcesz mieć blg
zerknij tu http://wes.pl/index.php?p=3&id=3&&id...=pk&&m=3&&md=3Mniej książków więcej piwa -
Nachmielony ekstrakt słodowy piwo jasne 1.7kg,czysty ekstrakt słodowy bursztynowy 1.2kg,drożdże S-33.Myślę ,że coś miłego z ok5% alk powinno wyjść.Dzięki za link,bardzo jasno opisane
Życie zaczyna się po pierwszej warce :)Comment
-
Jeszcze jedno pytanie. Czy brzeczkę z brewkita też filtrować trzeba? Nigdzie nie znalazłem takiej informacji, może dla niektórych to oczywiste, dlatego nic o tym nie piszą. Osobiście myślę, że tam nie ma co filtrować, ale może się mylę?Życie zaczyna się po pierwszej warce :)Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JacekanCzy brzeczkę z brewkita też filtrować trzeba? Nigdzie nie znalazłem takiej informacji, może dla niektórych to oczywiste, dlatego nic o tym nie piszą. Osobiście myślę, że tam nie ma co filtrować, ale może się mylę?Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam
To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć wszystkim,
Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?
Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?
Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam serdecznie.
Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.
Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...-
Channel: Surowce
-
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Elektryczny pas grzewczy na fermentor (brewbelt)
- Akcesoria
Kapslownica stołowa Grifo Heavy Duty
- Anglojęzyczna
Style piw: Barley Wine
- Brewkity nachmielone
Bulldog Brews Cobnar Wood Northern...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2019-12-03, 10:32 -
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.
Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły... - Loading...
- Koniec listy.
Comment