Brewkit

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    Brewkit

    Chcę zrobić piwo z brewkita z ekstraktem.Czy dobrze rozumiem sposób produkcji?Obydwa ekstrakty zagotować w ok 3 l wody.Potem zalać zwykłą wodą zimną z kranu(jeśli mam dobrą) do objętości 20 litrów.Nie gotować więcej.Schłodzić do 20 st.,zasypać drożdżami i odstawić do fermentacji?
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Ja bym tak zrobił , jakie masz te ekstrakty i ile chcesz mieć blg
    zerknij tu http://wes.pl/index.php?p=3&id=3&&id...=pk&&m=3&&md=3
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • jacekan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.05
      • 388

      #3
      Nachmielony ekstrakt słodowy piwo jasne 1.7kg,czysty ekstrakt słodowy bursztynowy 1.2kg,drożdże S-33.Myślę ,że coś miłego z ok5% alk powinno wyjść .Dzięki za link,bardzo jasno opisane
      Last edited by jacekan; 2011-05-18, 22:42. Powód: brak wyrazu
      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

      Comment

      • jacekan
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.05
        • 388

        #4
        Jeszcze jedno pytanie. Czy brzeczkę z brewkita też filtrować trzeba? Nigdzie nie znalazłem takiej informacji, może dla niektórych to oczywiste, dlatego nic o tym nie piszą. Osobiście myślę, że tam nie ma co filtrować, ale może się mylę?
        Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jacekan
          Czy brzeczkę z brewkita też filtrować trzeba? Nigdzie nie znalazłem takiej informacji, może dla niektórych to oczywiste, dlatego nic o tym nie piszą. Osobiście myślę, że tam nie ma co filtrować, ale może się mylę?
          Prawda, nie ma tam co filtrować. Za to po gotowaniu na dnie gara mogą osiąść tzw. osady gorące i trzeba brzeczkę wężykiem zdekantować znad tych osadów do fermentora.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X