Witam, jestem parę dni po słodowaniu. Ziarno jęczmienia browarniczego nabyłem bez przeszkód pod Trzebnicą (dolnośląskie). Zmajstrowałem 4kg Monachijskiego i 3kg Pilzeńskiego* Roboty sporo - ale wieczór spędzony przy odkiełkowaniu ciepłego słodu i słodziutki zapach podczas suszenia i prażenia w pełni to rekompensują.
Ile czasu odczekać przed popełnieniem piwka z domowego słodu? Ja natknąłem się na info że słód musi dojrzeć przez 3-4tyg. Czy ten czas służy do poprawy jakości słodu i może mieć widoczne konsekwencje przy zacieraniu bądź śrutowaniu ?
*) przynajmniej tak mi się wydaje, wszystko było robione zgodnie ze sztuką (eurequa, youtube, fora int.)
Ile czasu odczekać przed popełnieniem piwka z domowego słodu? Ja natknąłem się na info że słód musi dojrzeć przez 3-4tyg. Czy ten czas służy do poprawy jakości słodu i może mieć widoczne konsekwencje przy zacieraniu bądź śrutowaniu ?
*) przynajmniej tak mi się wydaje, wszystko było robione zgodnie ze sztuką (eurequa, youtube, fora int.)
Comment