Zawartość ekstraktu.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    Zawartość ekstraktu.

    Taki przykład-Piwo o zawartości ekstraktu w brzeczce 12% wagowych zawiera w gotowym produkcie ok. 4% wagowych alkoholu czyli uwzględniając ciężar alkoholu ok. 5% objętości, ok. 4% wagowych dwutlenku węgla i 4% ekstraktu niesfermentowanego.
    To tylko przykład.Czy mógłby ktoś wytłumaczyć prostym językiem co to jest zawartość ekstraktu?
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Znaczy to, że 88% brzeczki to woda. Prościej już się chyba nie da.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • jacekan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.05
      • 388

      #3
      I o taką odpowiedż chodziło Dzięki.
      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

      Comment

      • skitof
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2007.11
        • 2484

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
        Czy mógłby ktoś wytłumaczyć prostym językiem co to jest zawartość ekstraktu?
        Ekstrakt to wszystko to, co przeszło z surowców (najczęściej słody+ew. dodatki) do wody w wyniku zacierania i gotowania. Brzeczka nie jest więc czystą wodą bo zawiera substancje (skrobia, białko i.in) wyekstrahowane z surowców. Ale w wyniku fermentacji część tych substancji zamieniana jest na alkohol i dwutlenek węgla. To co pozostaje w gotowym piwie to ok. 1/3 tego co było w brzeczce. Ale na etykiecie podaje się zawartość ekstraktu w brzeczce, nie tego który jest w piwie.

        Comment

        • jacekan
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.05
          • 388

          #5
          Czyli zawartość ekstraktu podać można tylko na podstawie wyliczeń,wzorów?
          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23928

            #6
            Ekstrakt mierzy się ballingometrem, wartość na etykiecie dotyczy brzeczki nastawnej (sprzed fermentacji) ten rzeczywisty po fermentacji możesz też zmierzyć ballingometrem ale będzie to już tylko ów niższy ekstrakt "resztkowy".
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            Przetwarzanie...
            X