Po sporej przerwie zacząłem znowu warzyć piwo. Zawsze używałem marynkę jako chmiel goryczkowy. Jutro mam zamiar użyć Magnum. 50 g marynki dla 22 litrowej warki jak dla mnie to OK. Zamierzam zrobić IPA więc goryczka jest pożądana. Czy 30 g. magnum wystarczy?
Ile Magnum do IPA?
Collapse
X
-
Samo Magnum w większych ilościach da nieprzyjemną, piołunowa goryczkę. Lepiej dać trochę na goryczkę i przykryć ja czymś aromatycznym.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2011-05-27, 20:34."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
popieram przedmówcę, samo Magnum to zły pomysł.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
U mnie było tak...
Magnum jak dla mnie jest idealnym chmielem, jeśli dobrze trafimy z proprcjami do ultra mocnych belgów, takich ziolowo-chmielowych na rakietowej podbudowie etanolu.
100g Magnum, i tylko Magnum, na 50 litrów piwa o mocy 10,5% alkoholu dało bardzo, ale to bardzo pikatną goryczkę. Po raz pierwszy tenże chmiel przypadł mi do gustu.
Musisz brac tez pod uwage, ze zawartość ak corocznie zmienia się i to czasami rózni sie znacząco, Marynka tegoroczna a zeszłoroczna to znacząca róznica w zawartości ak.
Jeśli uzyjesz 30 g Magnnum na 20litrów, to proponuje 15g-60', 15g-30' i zrób tego IPA w wersji Imperium (Jej K..wskiej Mości).Comment
-
30 g Magnum będzie ok ale wtedy dochmiel na zimno. Dowolnym chmielem, może być Magnum, Marynka lub Styrian. Chmielenie na zimno zawsze da ciekawy efekt i przykryje ostrość Magnum danego na goryczkę."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Related Topics
Collapse
-
West Coast Pale Ale.
https://moonlark.pl/beers/casual
Skopiowane ze strony:
Jasne, klarowne, goryczkowe i sesyjne piwo. Nachmielone intensywnie na goryczkę oraz na aromat klasycznymi, amerykańskimi odmianami: Mosaic, Mosaic Cryo, Cascade i Citra.
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-01-03, 19:29 -
-
"Spring Bock", 6,9% alk.
https://moonlark.pl/beers/stay-here-4
Aromat - wyraźna nuta miodowa, trochę jakby utlenienie (no ale to puszka i pite w terminie, choć piwo niefiltrowane i niepasteryzowane), potem trochę ziarnistości i ciut owoców i przypominał już...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-21, 23:32 -
-
Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).
Ekstr. 15%
Alk. 6,0%
Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Lwowski ciemny ejl o parametrach: 15% ekstr., 5,2% alk., IBU 30 według: https://www.pravda.beer/en/shop/lviv-dark-ale/
a na butelce 5,0% alk. i 20 IBU...
Chmiele: Northern Brewer, Magnum
Aromat - słodowy, podpalany z czekoladą, nieznaczny chmiel
Piana - wysoka,...-
Channel: Ukraina
-
-
Browarek z Mönchsambach w Górnej Frankonii.
5,8% alk.
Aromat - słodowy, trochę podsuszonych owoców i chmielu
Piana - zdecydowanie wysoka, umiarkowana trwałość, dłuższa koronka
Barwa - miodowo-ciemnozłota, zamglona
Wysycenie - umiarkowane, musujące...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment