Po sporej przerwie zacząłem znowu warzyć piwo. Zawsze używałem marynkę jako chmiel goryczkowy. Jutro mam zamiar użyć Magnum. 50 g marynki dla 22 litrowej warki jak dla mnie to OK. Zamierzam zrobić IPA więc goryczka jest pożądana. Czy 30 g. magnum wystarczy?
Ile Magnum do IPA?
Collapse
X
-
Samo Magnum w większych ilościach da nieprzyjemną, piołunowa goryczkę. Lepiej dać trochę na goryczkę i przykryć ja czymś aromatycznym.Last edited by fidoangel; 2011-05-27, 20:34."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
popieram przedmówcę, samo Magnum to zły pomysł.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
U mnie było tak...
Magnum jak dla mnie jest idealnym chmielem, jeśli dobrze trafimy z proprcjami do ultra mocnych belgów, takich ziolowo-chmielowych na rakietowej podbudowie etanolu.
100g Magnum, i tylko Magnum, na 50 litrów piwa o mocy 10,5% alkoholu dało bardzo, ale to bardzo pikatną goryczkę. Po raz pierwszy tenże chmiel przypadł mi do gustu.
Musisz brac tez pod uwage, ze zawartość ak corocznie zmienia się i to czasami rózni sie znacząco, Marynka tegoroczna a zeszłoroczna to znacząca róznica w zawartości ak.
Jeśli uzyjesz 30 g Magnnum na 20litrów, to proponuje 15g-60', 15g-30' i zrób tego IPA w wersji Imperium (Jej K..wskiej Mości).
Comment
-
-
30 g Magnum będzie ok ale wtedy dochmiel na zimno. Dowolnym chmielem, może być Magnum, Marynka lub Styrian. Chmielenie na zimno zawsze da ciekawy efekt i przykryje ostrość Magnum danego na goryczkę."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Comment