Ile Magnum do IPA?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • PaPe
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.03
    • 176

    Ile Magnum do IPA?

    Po sporej przerwie zacząłem znowu warzyć piwo. Zawsze używałem marynkę jako chmiel goryczkowy. Jutro mam zamiar użyć Magnum. 50 g marynki dla 22 litrowej warki jak dla mnie to OK. Zamierzam zrobić IPA więc goryczka jest pożądana. Czy 30 g. magnum wystarczy?
    Last edited by PaPe; 2011-05-27, 20:11.
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

    #2
    30g Magnum gotowane 60 minut przy OG 15P powinno Ci dać ok. 40 IBU. Pytanie jak bardzo pożądasz tej goryczki
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #3
      Samo Magnum w większych ilościach da nieprzyjemną, piołunowa goryczkę. Lepiej dać trochę na goryczkę i przykryć ja czymś aromatycznym.
      Last edited by fidoangel; 2011-05-27, 20:34.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        popieram przedmówcę, samo Magnum to zły pomysł.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • PaPe
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.03
          • 176

          #5
          A może magnum dać trochę mniej i dodać marynki. Jako aromatyczny chcę dodać 30g Stryrian goldings,

          Comment

          • Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

            #6
            U mnie było tak...
            Magnum jak dla mnie jest idealnym chmielem, jeśli dobrze trafimy z proprcjami do ultra mocnych belgów, takich ziolowo-chmielowych na rakietowej podbudowie etanolu.
            100g Magnum, i tylko Magnum, na 50 litrów piwa o mocy 10,5% alkoholu dało bardzo, ale to bardzo pikatną goryczkę. Po raz pierwszy tenże chmiel przypadł mi do gustu.
            Musisz brac tez pod uwage, ze zawartość ak corocznie zmienia się i to czasami rózni sie znacząco, Marynka tegoroczna a zeszłoroczna to znacząca róznica w zawartości ak.

            Jeśli uzyjesz 30 g Magnnum na 20litrów, to proponuje 15g-60', 15g-30' i zrób tego IPA w wersji Imperium (Jej K..wskiej Mości).

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #7
              30 g Magnum będzie ok ale wtedy dochmiel na zimno. Dowolnym chmielem, może być Magnum, Marynka lub Styrian. Chmielenie na zimno zawsze da ciekawy efekt i przykryje ostrość Magnum danego na goryczkę.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • PaPe
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.03
                • 176

                #8
                Dzięki za rady, IPA pokryte grubym kożuchem drożdży powędrowało do piwnicy - 18 stopni.
                15 blg, kolor odpowiedni, goryczka dosyć intensywna, ale nie za bardzo. Z parę tygodni sprawdzę jak się to magnum sprawdza.
                Last edited by PaPe; 2011-05-29, 08:20.

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  #9
                  Warto zwrócić uwage na to, że dostepne są dwie partie tego chmielu, według opisów obie tegoroczne, o "sile" 12% ak i 15% ak.

                  Comment

                  • PaPe
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.03
                    • 176

                    #10
                    Mój według opisu ma 14,2%.

                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      #11
                      To dobrze, będzie pikatne w smaku...

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X