Mexican Cerveza Pierwsze kroki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mattieu
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.05
    • 19

    #1

    Mexican Cerveza Pierwsze kroki

    Witam,

    W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z puchy Mexican Cerveza. Dzisiaj jest dopiero poniedziałek ( 3 doby ) a już przestało bulgotać. BLG jeszcze nie sprawdzałem - Pierwsze wyszło około 10, Zamiast cukru dodałem "Light malt extract" ekstraktu.
    Pytania :
    - Sprzedawczyni w sklepie piwowarskim nie kazała mi gotować ekstraktów w 2 litrach wody tylko je podgrzać - Czy będzie to miało wpływa na smak czy jakość piwa ?

    - Czy warto piwo z brew-kita przelewać do 2 fermentatora na cichą ( ile dni ) ? Czy temp w cichej jest zależna od rodzaju Brew-Kita ?

    - Czy po cichej przelewać jeszcze raz i dopiero mieszać z glukozą ?

    - Czy po cichej, zabutelkowaniu trzymać je jeszcze w temp pokojowej kilka dni czy ten etap zastępuje cicha ?

    Z góry dziękuję za odpowiedzi, na forum jest sporo niejednoznaczności dlatego więc piszę.
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

    #2
    Nachmielonych ekstraktów się nie gotuje - jedynie podgrzewa, aby swobodnie wyszły z puszki i rozpuściły się w wodzie.

    Co do cichej - zaszkodzić na pewno nie zaszkodzi, ale za to może pomóc (sklarować, polepszyć smak).

    Temperatura fermentacji (i burzliwej i cichej) nie zależy od typu brewkita, a od typu drożdży - jako że zapewne są to górnej fermentacji, więc temperatura z zakresu 15-25 °C będzie odpowiednia. (około 20 było by idealnie)

    Jeśli do fermentora, w którym przeprowadzasz cichą wrzucisz glukozę i zamieszasz, to cały proces klarowania psu na budę Lepiej surowiec do refermentacji wsypać do butelek, ewentualnie rozpuścić w minimalnej ilości wody, wlać do fermentora z kranikiem i zalać piwem po cichej.

    Comment

    • Mattieu
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.05
      • 19

      #3
      Cyt-----Lepiej surowiec do refermentacji wsypać do butelek, ewentualnie rozpuścić w minimalnej ilości wody, wlać do fermentora z kranikiem i zalać piwem po cichej.-----

      Czyli po przelaniu do cichej, umyć fermentator po burzliwej i tam wymieszać i rozlać ?
      Rozumiem że to samo będzie jak odmierzę glukozę bezpośrednio do butelek i zaleję piwem ?
      Czy wlewanie do butelek wystarczająco wymiesza glukozę na refermentację czy trzeba jeszcze bełtnąć ( mocno, słabo? )

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Masz za mało wiader. Co najmniej o jedno bez kranu.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • Mattieu
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.05
          • 19

          #5
          To bez kranu do mieszania z glukozą przed refermentacją ?

          Młode piwo podczas cichej szczelnie zamknąć czy uchylić / ew podłączyć rurkę ?

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #6
            To brakujące bez kranu na klarowanie/fermentację wtórną.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • Mattieu
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.05
              • 19

              #7
              To jak to później przelać ? Wężykiem ?

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mattieu
                To jak to później przelać ? Wężykiem ?
                Pewnie że wężykiem. Można i po sznurku, ale wężykiem szybciej. Do wiadra z kranem, w którym czeka już niezbyt gęsty syrop z cukru do refermentacji.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • Gabe
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2010.03
                  • 405

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                  Masz za mało wiader. Co najmniej o jedno bez kranu.
                  Niekoniecznie - na początek wystarczą dwa: jeden z kranikiem do burzliwej i rozlewu i bez kranika do cichej. Sam tak robiłem na samym początku, sprawdzało się całkiem dobrze, ale blokowało możliwości twórcze okropnie, bo dopóki piwa nie rozlałem do butelek, nie dało się nastawić niczego innego

                  Comment

                  • zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe
                    Niekoniecznie - na początek wystarczą dwa: jeden z kranikiem do burzliwej i rozlewu i bez kranika do cichej. Sam tak robiłem na samym początku, sprawdzało się całkiem dobrze, ale blokowało możliwości twórcze okropnie, bo dopóki piwa nie rozlałem do butelek, nie dało się nastawić niczego innego
                    No widzisz? Wiadro tylko 25zł kosztuje, a ile wolności daje... A co dopiero 4 wiadra, 4x więcej wolności!
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                    Comment

                    • Mattieu
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.05
                      • 19

                      #11
                      Blg 5, nic nie bulgoce przelewać na cichą?

                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #12
                        Jak nie minęło 2 tygodnie, to nie.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • Mattieu
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2011.05
                          • 19

                          #13
                          Blg 4, ale na powierzchni dziwne białe place zaczęły się robić, zepsute??Click image for larger version

Name:	IMAG0173 (2).jpg
Views:	1
Size:	52,8 KB
ID:	2035374

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #14
                            Dzie łapy pchasz? Zamknij te wiadro i nie zaglądaj tam!

                            Jak będzie zepsute, to się dowiesz w odpowiednim czasie.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3491

                              #15
                              Wylej, wylej bo jakaś epidemia się szykuje

                              A tak poważnie to jest ok.

                              Ps. Weź sie trochę za czytanie. Wydaje mi się, że łatwiej poczytać troszkę "kołyskę" niż tracić czas na robienie fotek, wklejanie ich na forum (do tego jest galeria). Podpowiedzi gdzie, co i jak znajdziesz w moim podpisie.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                Font Salem, Cerveza Clásica Spar
                                darekd
                                Font Salem to producent należący do grupy Damm.
                                Marketowe piwo dla Spara (Piotr i Paweł) w puszce 0,33 l. w cenie bodaj 0,99 PLN.

                                4,5% alk. W składzie karmel amoniakalny (E150c) jako barwnik, alginian glikolu propylenowego (E405) jako stabilizator oraz kukurydza.

                                ...
                                2021-01-30, 23:22
                              • m2200
                                Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
                                m2200
                                Witam,

                                wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

                                Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
                                2019-05-16, 17:06
                              • becik
                                Damm, Cerveza de Navidad 2019
                                becik
                                alk 6,5%, ekstr. 14,5%
                                Piwo Marcowe

                                kolor - zlocisty
                                piana - biała, drobna, opada powoli
                                zapach - głównie słodowy, dość intenswyny
                                smak - lekkie jednocześnie pełne, fajna goryczka, stonowana lekko owocowo-słodowym smakiem z czego posmak słodu dominujący,...
                                2020-07-22, 18:33
                              • ohdesu
                                Piana przy cichej fermentacji
                                ohdesu
                                To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
                                2019-03-03, 14:39
                              • pebejot
                                Kolumbia, Medellín, Calle 16 43f-66, 20 Mission Cerveza
                                pebejot
                                Niezwykły browar restauracyjny założony w 2017 roku.
                                Obiekt powstał w dawnej wielkiej hali magazynowej w niezbyt atrakcyjnej dzielnicy miasta, u podnóża ponurego osiedla mieszkaniowego, składającego się z wysokich kwadratowych punktowców.
                                Niecały kilometr od browaru znajduje...
                                2020-03-06, 11:49
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...