Witam,
W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z puchy Mexican Cerveza. Dzisiaj jest dopiero poniedziałek ( 3 doby ) a już przestało bulgotać. BLG jeszcze nie sprawdzałem - Pierwsze wyszło około 10, Zamiast cukru dodałem "Light malt extract" ekstraktu.
Pytania :
- Sprzedawczyni w sklepie piwowarskim nie kazała mi gotować ekstraktów w 2 litrach wody tylko je podgrzać - Czy będzie to miało wpływa na smak czy jakość piwa ?
- Czy warto piwo z brew-kita przelewać do 2 fermentatora na cichą ( ile dni ) ? Czy temp w cichej jest zależna od rodzaju Brew-Kita ?
- Czy po cichej przelewać jeszcze raz i dopiero mieszać z glukozą ?
- Czy po cichej, zabutelkowaniu trzymać je jeszcze w temp pokojowej kilka dni czy ten etap zastępuje cicha ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, na forum jest sporo niejednoznaczności dlatego więc piszę.
W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z puchy Mexican Cerveza. Dzisiaj jest dopiero poniedziałek ( 3 doby ) a już przestało bulgotać. BLG jeszcze nie sprawdzałem - Pierwsze wyszło około 10, Zamiast cukru dodałem "Light malt extract" ekstraktu.
Pytania :
- Sprzedawczyni w sklepie piwowarskim nie kazała mi gotować ekstraktów w 2 litrach wody tylko je podgrzać - Czy będzie to miało wpływa na smak czy jakość piwa ?
- Czy warto piwo z brew-kita przelewać do 2 fermentatora na cichą ( ile dni ) ? Czy temp w cichej jest zależna od rodzaju Brew-Kita ?
- Czy po cichej przelewać jeszcze raz i dopiero mieszać z glukozą ?
- Czy po cichej, zabutelkowaniu trzymać je jeszcze w temp pokojowej kilka dni czy ten etap zastępuje cicha ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, na forum jest sporo niejednoznaczności dlatego więc piszę.
Comment