Smak Saisona

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

Smak Saisona

Po trzech tygodniach od zabutelkowania, mój Saison na płynnych drożdżach 3724 Belgian Saison Ale, jest kwaskowy w smaku. Jest zupełnie inny niż taki sam zestaw (HB) ale na drożdżach suchych S-33.
    Jak właściwie powinien smakować Saison? Gdzieś obiło mi się o uszy, że powinien być kwaskowy.

A może to kwas mi wyszedł?
  • Maciucha67
    • 2010.05
    • 128

No proszę Was! Nie mówcie, że nikt nie wie jak powinien smakować Saison!

Czy może być kwaskowy podobnie jak sklepowe pszeniczne?

Comment

• fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

A może to inna bajka: "A dziad wiedział, nie powiedział..."
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• Maciucha67
        • 2010.05
        • 128

No chyba że...
        dzięki

Comment

• fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

A tak poważnie to wyszukiwarka w dziale "Piwa domowe" wywaliła mi 6 wyników a dla "Europa" 15 tematów dla słowa "saison"
          Edit: nie mogę podać linka do wyszukiwanych tematów bo nic to nie da, wyszukiwarka tak działa.
          Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2011-05-31, 21:40.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• wogosz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.12
            • 1007

Nie wiem czy Saison powinien być kwaskowy. Te które piłem raczej nie były. Do Saison dodaje się skórkę pomarańczową, cytrynową, kardamon, można kolendrę. Jest mocno estrowe trochę ziołowe (raczej od chmielu i drożdży). Saison jest bardzo złożony smakowo, zbliżony do Biere de Garde.
            Nie dziw się, że jest duża różnica w piwie fermentowanym na S-33 i W3724. To głównie drożdże nadają charakter temu gatunkowi, a akurat S-33 są dość neutralne smakowo. Ja robiłem piwa i na W3724 i na W3522 Ardennes. Bardziej zadowolony byłem z tych drugich.

Comment

• ecc81
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2008.10
              • 79

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie wiem czy Saison powinien być kwaskowy. Te które piłem raczej nie były.
              Te bardziej tradycyjne mają prawo być kwaskowe, np. Saison de Pipaix.

Comment

• leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

Podeprzyjmy się BJCP po prostu: kwasowość niska do umiarkowanej, nie przykrywająca i nie dominująca nad innymi smakami.
                O tak! Saison z Vapeur jest właśnie taki

Comment

• Maciucha67
                  • 2010.05
                  • 128

Ja robiłem piwa i na W3724 i na W3522 Ardennes. Bardziej zadowolony byłem z tych drugich.
                  Musze spróbować tego szczepu...

Nie dziw się, że jest duża różnica w piwie fermentowanym na S-33 i W3724. To głównie drożdże nadają charakter temu gatunkowi, a akurat S-33 są dość neutralne smakowo.
                  Właśnie bardzo jestem zdziwiony, tym bardziej, że nabieram dopiero doświadczenia i nie sądziłem, że aż takie mogą być różnice. Przy IPA nie było aż takiej różnicy.

A wracając do mojego zapytania o smak to cytuję opis z HB: "...belgijski styl o lekko kwaskowatym smaku z dodatkiem słodu pszenicznego..." To moje jest zdecydowanie kwaskowe, zbliżone do pszenicznego, lecz po kilku podejściach już mi smakuje. Aczkolwiek bardzo się w pierwszej chwili zdziwiłem.

Myślę, że gdyby to był kwach, to by mi raczej nie smakowało.

Uwarzyłem jeszcze Saisona z receptury Doroty Chrapek, po którym drożdże czekają 2 tygodnie i nie wiem czy dalej zadawać, czy w kanał...

Comment

• Maciucha67
                    • 2010.05
                    • 128

Chciałbym tylko dodać, że po kolejnym tygodniu leżakowania zniknął z piwa kwaskowy posmak!
                    Teraz smakuje dużo lepiej. Jednak jak mówią inni - cierpliwość!

Comment

Przetwarzanie...
                    X